fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Бањалука- отворена изложба о страдању Јевреја

У Јевреjском културном центру „Арие Ливне“ у Бањалуци вечерас jе, поводом обиљежавања Међународног дана сjећања на жртве холокауста, отворена изложба „Страдање бугарских, мађарских и Јевреjа Босанске краjине“.

ЈКЦ - "Страдање бугарских, мађарских и Јевреjа Босанске Краjине"

ЈКЦ - "Страдање бугарских, мађарских и Јевреjа Босанске Краjине"


Предсjедник Јевреjске заjеднице у Бањалуци Арие Ливне истакао jе да jе прошло 70 година од завршетка Другог свjетског рата и погрома Јевреjа.

„Никаква књига, филм или приче не могу створити праву слику страхота Другог свjетског рата у коjима су страдали Јевреjи, Срби, али и сви коjи су се борили против фашизма“, рекао jе новинарима Ливне.

Он jе нагласио да се фашизам поново jавља у циjелоj Европу, да диже главу, те да се због тога мора учинити све да се холокауст више никада не понови.

Извршни директор Јевреjског културног центра Јаков Данон каже да изложба говори о jедноj од наjвећих трагедиjа у модерноj свjетскоj историjи, односно холокаусту, али и на коjи начин она може бити сприjечена.

„Снагом цивилног друштва може се сприjечити холокауст као што jе било у Бугарскоj у Другом свjетском рату. Нажалост, у осталим земљама Јевреjи су страдали, као и сви коjи су се борили против фашизма“, рекао jе Данон.

Он jе навео да jе ова изложба поклон амбасадора Бугарске у БиХ Ангела Ангелова, те да jе већ била презентована у бањалучком Банском двору.

Међународни дан сjећања на жртве холокауста – 27. jануар, установљен jе 1. новембра 2005. резолуциjом Генералне скупштине УН.

 

Извор: РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

Везане виjести:

У НЕДЈЕЉУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: