fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

БЛОКАДА ГРАНИЦЕ ЈЕ „КАП У МОРУ“ ХРВАТСКИХ УВРЕДА

Сириjске избjеглице на граници у Товарнику

Сириjске избjеглице на граници у Товарнику

Политичко удружење Напредни клуб саопштило jе данас да jе краjње вриjеме да државне институциjе Србиjе приступе формирању националне стратегиjе за односе са државама у региону, а приjе свега са Хрватском.

Из Напредног клуба, чиjи jе предсjедник историчар Чедомир Антић, истичу да већ годинама преко извjештаjа о правима Срба, саопштења и чланака, упозораваjу jавност на дугорочну и планску неприjатељску политику Хрватске према Србиjи.

Та се политика огледа кроз, како jе наведено, шиканирање прогнаних Срба повратника, оспоравање основних људских и мањинских права, као што су право на jезик и писмо, териториjалне спорове, тужбу за геноцид, притужбе међународним институциjама, предлагање неприjатељских резолуциjа на међународним форумима, онемогућавање слободног уласка српске привреде на хрватско тржиште, увредљиве поруке и константну антисрпску пропаганду наjвиших хрватских званичника…

„Последњи корак – затварање граница за српске камионе jе само jедна „кап у мору“ увреда и неприjатељских корака коjе Хрватска од стицања државности спроводи према Србиjи“, истиче се у саопштењу.

С друге стране, како се наводи, све демократске власти у Београду константно су слале помирљиве поруке Загребу, нериjетко по циjену интереса српске заjеднице у Хрватскоj или српских интереса у региону.

Напредни клуб подсjећа и на то да Хрватска годинама улаже и знатно већа средства за своjу мањину у БиХ него што то Србиjа чини за више од милион Срба у Републици Српскоj.

Хрватска jе пред Међународним судом правде и Трибуналом у Хагу избjегла да преда „Топничке дневнике“ и друге значаjне документе коjи свjедоче о планскоj злочиначкоj акциjи против Срба са простора данашње Хрватске.

„На све ово власти у Београду су годинама ћутале или реаговале само декларативно, наjчешће зарад унутрашњих страначких потреба. Време jе да Србиjа коначно дефинише планску политику коjа ће одговарати потребама модерне српске државе и кореспондирати краjње забрињаваjућим и неприjатељским потезима суседа попут Хрватске“, закључуjу из Напредног клуба.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Напредни клуб: Осуђуjемо обjављивање увредљиве позивнице …

Саопштење: Одлучно одговорити на екстремизам Хрватске …

Саопштење: Захтевамо оштру реакциjу Србиjе поводом изjаве …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: