fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Драгољуб Збиљић: Оснивање нове српске националне институције „Матица ћирилице“

Драгољуб Збиљић
Драгољуб Збиљић

Заказан први радни договор и потписивање приступнице за оснивање Матице ћирилице

Предложени назив савеза удружења jе: Сjедињена удружења  за одбрану српске ћирилице „Матица ћирилице“ са седиштем у Српскоj Атини – Новом Саду, где jе скраћени употребни назив Матица ћирилице. За председника Матице ћирилице предложен jе  универзитетски проф. др Зоран Милошевић а за његовог заменика проф. Владислав Ђорђевић док jе за уредника Информативног центра Матице ћирилице предложен дугогодишњи новинар и уредник проф. Драгољуб Збиљић. 

То су само предлози Инициjативног одбора о коjима ће се тек одлучивати на овом првом радном договору с потписивањем приступнице.

Позвани се могу сматрати сви коjи желе да присуствуjу овом оснивању нове неизбежне националне институциjе Матице ћирилице, како се предвиђа,  jедне, Боже даj, од наjзначаjниjих будућих српских културних институциjа у српском народу, коjе ће на новим основама а у складу са значаjем српског писма за слободу и опстанак Срба утицати на будућа боља решења питања ћирилице у складу са светском праксом и значаjем ћирилице у српском народу у траjању дужем од хиљаду година. Инициjативни одбор сматра да ће ова културна установа снажниjе утицати убудуће на ново покретање и сродничке Матице српске коjа jе у дугом периоду била буквално злоупотребљавана ради прокламоване 1954. године замене српске ћирилице хрватском латиницом. То Матица српска, та наjстариjа институциjа у српском народу данас  ниjе никако смела дозволити у тако дугом периоду, пуних 60 година све видниjег замењивања српске азбуке. То се више Матици српскоj не сме толерисати, jер jе њеним правописним уникатним решењем питања писма у двоазбучjу (какво стандардни jезици у свету не познаjу) српско писмо доведено до данашњих свега десетак процената у општоj употреби писаног српског jезика. Матица српска, на општу свесрпску жалост, одиграла jе видну улогу у активном затирању српског  милениjумског писма коjе никако да се опорави после његовог планираног линча званог „постепена замена“, jер се Матица српска и данас чврсто држи Новосадског договора из 1954. године у правописном двоазбучком решењу питања писма, какво ниjедан стандардни jезик у свету ниjе никада прихватио.

Како jе предвиђено, Матица ћирилице ће своj рад материjално заснивати на прилозима добротвора у целокупном српском данас сиротом народу кога су jединог из Матице српске и других лингвистичких институциjа „обогатили“ познатим српским лингвистичким уникатним „богатством двоазбучjа“, а то „обогаћивање“ српског народа свело се на 90 одсто хрватске латинице према 10 одсто српске ћирилице данас у свему што се пише српским jезиком у овом часу, с очигледним тенденциjама да се проценат ћирилице ближи часу када више српске ћирилице неће бити у Србиjи и међу свим Србима изван Србиjе после хиљаду година своjе ћириличке писмености у разним вариjанта, од коjих jе последња вуковска вариjанта ћирилице и у свету оцењена као наjсавршениjе и наjподесниjе писмо за данашњи српски jезик.

Први потписани званичан предлог свих сjедињених удружења за српску ћирилицу биће упућен комшиници Матици српскоj да се заувек одрекне данашњег примењивања Новосадског договора у решењу питања писма Срба и њиховог jезика. Српски народ ниjе одлучио да има алтернативно хрватско писмо, него му jе оно наметнуто на све начине.

Срдачно позивамо приjављене заступнике удружења да дођу на претприступање и претходно потписивање приступа Сjедињеним удружењима за заштиту српске ћирилице „Матица ћирилице“.

Сигурни потписници приступања Сjедињеним удружењима за одбрану српске ћирилице „Матица ћирилице“:

1. Драгољуб Збиљић (заступник „Ћирилице, Нови Сад, телефон 0616749574, е-пошта zbiljacirilica@open.telekom.rs )“

2. Немања Видић (овлашћени заступник „Српске азбуке“)

3. Крста Пашковић (заступник Удружења наутичара „Дунавски пропелер, Београд), он се овде приjавио радо га чекамо да дође на потписивање сагласности за приступање Сjедињеним удружењима за одбрану ћирилице; ми га сви посебно позивамо jер ће нам  сигурно много требати као стварни пропелер на води, jер нам jе свима ћирилица готово сасвим потонула.

4. Немања Главоњић (заступник Центра здравих алтернатива, Панчево), коjи jе љубазно понудио да буде домаћин првог радног договора ћириличара, на чему му сви захваљуjемо и сигурно ћемо искористити то што нам jе понудио првом приликом да се нађемо у Панчеву, вероватно већ на другом или трећем радном договору.

5. Станко Богосављев (заступник Информационог центра, Панчево), приjавио се за приступање Сjедињеним удружењима за заштиту српске ћирилице, па ћемо и њега радо поздравити на овом предоснивачком скупу у Новом Саду.

Први радни састанак и претпотписивања приступнице биће одржани у Новом Саду (Еколошки покрет, Воjвођанских бригада бр. 17, близу Спенса). Састанак ће се одржати тачно у подне. Очекуjемо с радошћу приjављене за долазак и претпотписивање  приступнице.

Нико ко буде дошао не може се покаjати jер ће присуствовати оснивању нове српске националне културне институциjе

Чланство институциjе Матице ћирилице, надамо се уз Божjу помоћ, шириће се самоинициjативним приjављивањем чланства и по позиву из Матице ћирилице.

У Новом Саду,

25. jануара 2015. године

Драгољуб Збиљић

заступник и председник Удружења „Ћирилица“, Нови Сад

Извор: СТАЊЕ СТВАРИ

 

Везане виjести:

Слободан Реметић: Ћирилица поделила судбину народа …

Ћирилица у нестаjању – Jadovno 1941.

Власт упозорена да примењуjе српски а не хрватски филолошки 

Срби убиjаjу српски jезик – Jadovno 1941.

АМФИЛОХИЈЕ: ОВО ЈЕ ЋИРИЛИЧНИ НАРОД И ЋИРИЛИЧНА …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: