fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ХРВАТИ ТРАЖЕ РЕОРГАНИЗАЦИЈУ БиХ

Zasjedanje_HNS-a-a9b9838dХрватски народни сабор (ХНС) усвоjио jе данас у Мостару Декларациjу коjом се тражи реорганизациjа БиХ.

„С обзиром да смо постоjећи Устав добили на међународноj конференциjи, као дио мировног споразума и уз гаранциjе Савjета безбjедности УН, сматрамо, ако унутрашњег консензуса нема, да jе логично да БиХ добиjе нови устав на новоj међународноj конференциjи о БиХ. Устав коjи ће креирати симетричну федералну државу у односу на три конститутивна народа“, наводи се у Декларациjи.

Декларациjом се траже измjене Изборног закона БиХ у вези са избором Предсjедништва БиХ, делегата за Дом народа Федерациjе БиХ и Виjеће народа Републике Српске како би се омогућило да се испоштуjе легитимитет сва три народа и да би се онемогућиле манипулациjе и маjоризациjа.

ХНС предлаже и промjене закона о владама ентитета тако да буде неопходна подршка трећине представника сваког од конститутивних народа за доношење одлука у владама.

Потребно jе одмах дониjети нови закон о jавном РТВ систему у коjем ће се jасно препознати три национална ентитета и идентитета у БиХ, те jе потребно реформисати порески систем ради праведног прикупљања и расподjеле jавних прихода, наводи се у декларациjи.

Предсjедник ХДЗ-а БиХ и члан Предсjедништва БиХ Драган Човић поновно jе изабран за предсjедника ХНС-а. Човић на Сабору ниjе имао противкандидата.

ХНС jе усвоjио и изjаву о протеклом рату.

На засjедању ХНС-а у Мостару учествуjе око 500 делегата из 12 странака.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ХРВАТИ ЋЕ ТРАЖИТИ ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈУ БиХ

ЗЕМЉА КОЈЕ (ВИШЕ) НЕМА – Jadovno 1941.

Будућност БиХ у пет верзиjа – Jadovno 1941.

Не вjеруj Латинима, ни кад дарове носе – Jadovno 1941.

Колинда путарка – Jadovno 1941.

СРБИ У ХРВАТСКОЈ Трасирање етноцида – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: