fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ХРВАТСКА НИЈЕ СПРЕМНА ДА СЕ СУОЧИ С ПРОШЛОШЋУ

Главашева страначка гарда
Главашева страначка гарда

Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица Миодраг Линта сматра да одлука Хрватског демократског савеза Славониjе и Барање (ХДССБ), чиjи jе оснивач осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш, о формирању страначке гарде, представља jош jедан доказ да Хрватска ниjе спремна да се суочи са срамном прошлошћу.

Линта апелуjе да Европска униjа коначно стави до знања Хрватскоj да мора испунити обавезе о кажњавању убица српских цивила и заробљеника коjе jе преузела потписивањем Уговора о приступању ЕУ краjем 2011. године.

„Страначка гарда ХДССБ у црним униформама jе jасна порука да Главаш, чланови странке и њихове броjне присталице сматраjу да су усташе били борци за хрватску слободу, а не наjвећа љага у историjи хрватског народа због извршеног геноцида над Србима, Јевреjима и Ромима“, навео jе Линта у данашњем саопштењу.

Члановима гарде, како jе рекао Линта, недостаjе само да на своjим капама ставе усташки симбол – слово „У“ и да се више ни по чему не разликуjу од своjих идола из злочиначке НДХ.

Осуђеник за ратни злочин Бранимир Главаш у таjности организуjе вежбе младића окупљених у Славонску соколску гарду, прениjели су jуче хрватски медиjи, на шта jе Главаш одговорио да jе риjеч о унутарстраначкоj спортско-рекреативноj секциjи ХДССБ-а.

Загребачки портал „Дневник“ пише да jе риjеч о jединици коjа изгледа као права воjна jединица, jедино што немаjу оружjе, већ у рукама држе страначке и државне заставе.

Из ХДССБ-а поручуjу да се не догађа ништа посебно и да су то само припреме за Сабор.

„Спремни смо и да Министарство управе каже своjу реч, али jа вас увjеравам да смо ми озбиљна политичка странка и да ће ова секциjа дjеловати у складу са законом. Не бjежимо од тога да ће бити оваквих или онаквих утисака“, поручио jе Главаш, коjи jе почетком године пуштен из затвора у Мостару гдjе jе служио казну због ратног злочина почињеног над Србима у Осиjеку.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ГЛАВАШ ПОСТРОЈИО СТРАНАЧКУ ГАРДУ Присегнули младићи …

ГЛАВАШ: ПОМЕН У ЈАДОВНУ – „БАЛ ВАМПИРА“ – Jadovno 1941.

ГЛАВАШ ИПАК НА СЛОБОДИ – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: