fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИЗЈАВЕ СТЈЕПАНА РАЗУМА ПОНОВО УБИЈАЈУ ЈАСЕНОВАЧКЕ ЖРТВЕ

Budaj

ЗАГРЕБ, 24. АВГУСТА /СРНА/ – Јевреjска невладина организациjа „Маргелов институт“ из Загреба оциjенила jе да изjаве католичког свештеника Стjепана Разума о карактеру усташког логора Јасеновац и патриотизациjа усташког поздрава “За дом спремни” дубоко вриjеђаjу истину о карактеру усташког режима и поновно симболично убиjаjу жртве.

У писму коjе jе предсjеднику Хрватске Иви Јосиповићу и хрватском премиjеру Зорану Милановићу упутио директор „Маргеловог института“ Ален Будаj поводом изjава Стjепана Разума, шефа Надбискупског архива у Загребу, наводи се да такве изjаве свакако подлиjежу кривичном прогону, те да на ово треба свакако реаговати Република Хрватска као правна држава.

„Згрожени смо интервjуом коjи jе `Хрватском листу` из Задра дао шеф Надбискупског архива у Загребу др Стjепан Разум, коjи затире истину о тужноj судбини jасеновачких жртава. Свештеник Католичке цркве Стjепан Разум требало би да зна да jе убиство и изношење неистине тежак гриjех у очима Цркве и Бога“, наглашава се у писму, коjе jе из „Маргеловог института“ прислиjеђено Срни. Будаj истиче да се Јасеновцем не може манипулисати, jер се о карактеру Јасеновца све већ зна.

„Негирати карактер концентрационих логора из доба нацизма, смањивати одговорност починилаца злочина и фашистичких режима, негирати жртве, у овом случаjу броjке државне и овлаштене институциjе – Музеjа Јасеновац, од стране jедног архивисте и историчара као државног чиновника не смиjе се догађати у пракси и то се мора оштро санкционисати“, констатуjе Будаj.

У „Маргеловом институту“ такође су згрожени „општим муком“ оних коjи су на ово требали реаговати.
„Како до сада нико из српске заjеднице у Хрватскоj ниjе реаговао, како нико из редова jевреjске заjеднице ниjе реаговао, како на ово нема реакциjе представнице jевреjске националне мањине града Загреба Сање Зоричић – Tабаковић,коjа jе судиjа по професиjи, па затим представника ромске и jевреjске националне мањине у Сабору Вељка Каjтазиjа и како jе изостала реакциjа ромских удружења, али и антиФашистичких удружења“, пита Будаj.
Он наводи да посебно изненађуjе што се Јавна установа Спомен-подручjе „Јасеновац“ понаша као да су слиjепи поред здравих очиjу и сасвим ниjеми да бране жртве и истину, иако их на то обвезуjе Закон, а приjе свега морална обавеза.

Будаj пита зашто о томе ћути Хрватски државни архив, под коjим се налази Надбискупски архив, те зашто ћути врх Римокатоличке цркве у Хрватскоj коjоj служи Стjепан Разум као архивиста и као свештеник?
„Не очекуjемо да Римокатоличка црква реагуjе jер никада до сада ниjе jавно осудила преступнике из своjих редова из доба Другог свjетског рата, али зато редовно осуђуjе Народноослободилачки покрет“, наводи директор „Маргеловог института“.

Он подсjећа да су ћутали и многи 1941. године када су људи са депортациjским листама, коjе су завршавале са службеним поздравом `За дом спремни` одвођени у Јасеновац, а ћуте и данас када се пориче злочиначки карактер усташког режима.

„Државно тужилаштво и МУП Републике Хрватске треба да реагуjу одмах, будући да постоjи основана сумња да се овдjе ради о негирању геноцида и злочиначког карактера усташке НДХ, коjе се као такве одриче jасно и Устав Хрватске“, сматра Будаj.

Он каже да треба предузети правне кораке и у складу са законом санкционисати овакав говор.
„Пошто су овом изjавом оштећени и узнемирени потомци жртава и припадници српске, ромске и jевреjске националне мањине коjи су у великоj већини страдавали од усташког режима – тражимо да историчар Разум буде процесуиран по хитном поступку jер такав говор за све нас jе више него стравичан“, истиче Будаj.

Он наводи да се у Јасеновцу догодио холокауст над припадницима jевреjске заjеднице, геноцид над припадницима српског и ромског народа, а стравични злочини према неистомишљеницима режима, припадницима комунистичког покрета, симпатизерима Народноослободилачког покрета и слободољубивим грађанима коjи нису пристаjали уз усташкоФашистички режим, а страдало jе и око 20.000 дjеце за коjе постоjе пописи по имену и презимену.

„Права jе дрскост говорити неистину о Јасеновцу све док jош постоjи посљедњи преживjели логораш и посљедњи борац против фашизма, а када њих више не буде свjедочиће jасеновачка истина, саткана од докумената, фотографиjа, записа, споменика и гробних хумки jасеновачких голоруких мученика и наша колективна свиjест о злочину коjи се не смиjе поновити“, наводи Будаj у писму предсjеднику и премиjеру Хрватске.

 

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: