fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Капетана Драгана не изручивати Хрватској

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Zavetnici_pred_australijskom_Ambasadom_u_Beogradu.jpg

Српски сабор „Заветници“ одржао jе данас пред аустралиjском Амбасадом у Београду миран протест против намjере Аустралиjе да Драгана Васиљковића, познатог као Капетан Драган, изручи Хрватскоj, коjа га терети за наводне ратне злочине.

На скупу под називом „Стоп изручењу Капетана Драгана“, чланови Српског сабора „Заветници“ предали су службеницима Амбасаде протестно писмо у коме су изразили негодовање поводом наjновиjе одлуке Федералног суда Аустралиjе коjом jе одбачена Васиљковићева жалба на раниjу одлуку о његовом изручењу Хрватскоj.

„Наjпознатиjи српски ратни командант током 90-тих година прошлог века, чувен по дисциплини и строгом примењивању кодекса части у jединици коjу jе управо формирао, предат jе судском одлуком своjим неприjатељима као живи талац страшне неправде“, наведено jе у писму коjе jе на скупу прочитала портпарол „Заветника“ Милица Ђурђевић.

У писму се подсjећа да су „Книнџе“ Капетана Драгана подjеднако биле уважаване због своjих ратних успjеха и побjеда, колико и због фер односа према ратним заробљеницима.

Како се истиче у писму, због тога ниjедан хрватски суд ни Хашки трибунал нису никада, 15 година од почетка сукоба, тражили његово изручење, а то jе учињено тек када jе Капетан Драган краjем 2005. године одлучио да тужи издавача аустралиjског листа „Аустралиан“ због изношење клевета да jе наводно починио ратни злочин.

„Заветници“ су нагласили да jе тек тада хрватско правосуђе „риjешило да испита наводе из аустралиjских новина“ и накнадно подигло оптужницу, на основу коjе се сада тражи његово изручење.

Истичући да би Капетан Драган, изручењем Хрватскоj, био лишен права на фер и поштено суђење, „Заветници“ су затражили од Аустралиjе поштовање његових људских права и пуштање на слободу.

Ђурђевићева jе у изjави новинарима оциjенила да jе Капетан Драган „jедан у низу заборављених српских ратних хероjа коjи су заборављени од српског државног руководства“ и апеловала на државно руководство Србиjе да „заштити ратног хероjа и да покаже да поштуjе оне коjи су бранили отаџбину и српски народ“.

Она jе позвала и грађане да се прикључе акциjи подршке Капетану Драгану слањем протестних писама на и-меjл или на адресу зграде Амбасаде Аустралиjе у Београду.

„Јуче смо покренули инициjативу да и поjединци, коjи не заборављаjу како jе Капетан Драган бранио српски народ и Српску Краjину и његове подвиге, пруже своj допринос на таj начин што ће Амбасади Аустралиjе упутити протестно писмо на и-меjл адресу или и затражити његово ослобођење“, рекла jе Ђурђевићева.

Протестни скуп испред зграде аустралиjске Амбасаде на Новом Београду обезбjеђивала jе полициjа, а учествовало jе неколико десетина чланова и симпатизера „Заветника“, предвођених предсjедником организациjе Стефаном Стаменковићем.

Федерални суд Аустралиjе одбацио jе 12. децембра наjновиjу жалбу Драгана Васиљковића на одлуку о изручењу Хрватскоj.

Васиљковић, коjи има аустралиjско држављанство, већ осам година се бори против изручења Хрватскоj.

Његов адвокат Ден Мори изразио jе сумњу у то да ће Васиљковићу бити гарантована заштита према Женевскоj конвенциjи уколико се врати у Хрватску.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СУТРА ПРОТЕСТНИ СКУП „СТОП ИЗРУЧЕЊУ КАПЕТАНА ДРАГАНА“

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: