fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЛЕГЕНДА СЕ ОБИСТИНИЛА!

На локациjи Црквине, одређеноj за градњу нове цркве, пронађени су остаци средњовjековног храма коjи су порушили турски осваjачи.

Сребреница - црква - репортажа1

На локалитету Црквине код Сребренице пронађени остаци порушене цркве

Приредио: Миро ПЕЈИЋ

Легенда се показала као тачна – на локалитету Црквине у сребреничкоj општини ископани су темељи средњовjековне православне цркве коjу су срушили турски осваjачи.

Мjештани села Ораховица и чланови „Светосавске омладинске заjеднице“ из Сребренице потпуно су очистили терен, односно открили зидине средњовjековне православне цркве на брду Боровац, десетак километара jугозападно од средишта општине.

Услиjедила jе и прва литургиjа, коjоj jе присуствовао већи броj вjерника.

„Средњовjековна црква, стара више од 550 година, ту jе стаjала и приjе турске окупациjе, када jе порушена.

То потврђуjе подна подлога од цигле коjа ниjе кориштена у доба турске владавине на овим просторима“, поjашњава Срни мjесни парох протоjереj Александар Млађеновић.

На откривеним зидинама пронађена су четири људска скелета – риjеч jе о особама коjе су ту сахрањене након рушења цркве. На скелетима су били аустриjски новчићи, а откривени су и неки метални предмети.

„Те особе сахрањене су по православном обичаjу, окренути правцем исток – запад и са прекрштеним рукама на прсима“, наводи Млађеновић.

Апсида jе потпуно очишћена, а откривене зидине некадашње цркве имаjу спољашње димензиjе – 13 са седам метара.

Мjештани су баш на овом локалитету жељели да граде цркву и 28. септембра прошле године ту jе освjештан подигнути крст.

Када jе започето копање и припремање локациjе за изградњу цркве и откривене зидине некадашње цркве, установљено jе да jе крст подигнут пола метра од средине олтарског зида на његовоj спољашњоj страни.

Одлучено jе да ту и остане до изградње храма jер jе ово археолошко откриће jош више учврстило вољу вjерника овог и сусjедних српских села да се на Црквишту изнад Ораховице поново подигне црква.

Тако се обистинила легенда о постоjању храма на Боровцу. Сада археолози треба да утврде из ког jе виjека црква порушена у доба турске владавине и да оциjене вриjедност и значаj откривених архефаката.

Протоjереj Млађеновић истиче да су остаци цркве пронађени приjе петнаестак дана приликом уређења овог локалитета и да jе о томе информисан тим археолога коjи тренутно ради на истраживању и конзервациjи археолошког налазишта „Римски муниципиум“ у Скеланима.

„Показало се да оваj локалитет ниjе случаjно називан Црквиште. Много локациjа у БиХ носе такве називе jер су у народу остала сjећања да су се на тим мjестима некада налазиле цркве коjе су поробљивачи и окупатори рушили“, каже Млађеновић.

Извор: srna

Везане виjести:

СУТРА ОСВЕШТАЊЕ ТЕМЕЉА И ЗВОНА ЦРКВЕ У ДУГОМ ПОЉУ

ПОНОВО ПРИЈЕТЊЕ ОСОБЉУ И ИМОВИНИ МАНАСТИРА КАРНО

Отворена изложба “Моjе Јадовно“ у Сребреници – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: