МЕЂУНАРОДНИ ФОТО-КОНКУРС "УНИШТАВАЊЕ СПОМЕНИКА ХРИШЋАНСКОГ ИСТОКА"

Срушени манастир Свете Тројице код Мушутишта

Срушени манастир Свете Тројице код Мушутишта

Интерпарламентарна скупштина православља организује међународни фото-конкурс на тему "Уништавање споменика хришћанског Истока".

Конкурс је отворен до 5. децембра, а посланик Скупштине Србије Александар Чотрић који је на челу Комисије Интерпарламентарне скупштине православља за културу саопштио да могу учествовати и професионални фотографи и аматери из Србије и региона.

Чотрић истиче да је посебно важно да на овом међународном фото-конкурсу буду изложене фотографије о уништавању и оштећењу српских православних храмова на Косову и Метохији, БиХ и Хрватској, како би међународна јавност била обавијештена о деструкцији српског православног културног и духовног насљеђа.

Побједничка фотографија понијеће признање Гран-при и биће награђена са 1.500 евра. Друга награда износи хиљаду евра, а трећа 500 евра, саопштено је из Скупштине Србије.

Конкурс је посвећен споменицима православне и источне хришћанске традиције, који представљају најважнији дио свјетске културне баштине, а уништавају их људи или пропадају због немара и протока времена.

Конкурс фотографије, други по реду, организује се на иницијативу Комисије за културу, у оквиру прославе 2016. године, као године пријатељства народа Грчке и Русије и у сарадњи са сајтом "Ort-foto" (www.orthphoto.net).

Побједицима конкурса признања ће бити уручена на Годишњој скупштини Интерпарламентарне скупштине православља, која ће крајем јуна идуће године бити одржана у Солуну.

Интерпарламентарна скупштина православља постоји 22 године и окупља посланике из 28 православних земаља, укључујући и Србију.

Више информација заинтересовани могу да пронађу на веб-страници фото-конкурса , на званичној страници Интерпарламентарне скупштине православља  http://www.eiao.orthphoto.net/index.html, као и на "Фејсбук" страници - https://www.facebook.com/pages/Destruction-of-monuments-of-Easter Christianity/388712904647887>.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:
ТОТАЛНИ ГЕНОЦИД - Jadovno 1941.
Најава изложбе „Сведоци трајања“ - Jadovno 1941.
SRBI U HRVATSKOJ Fragmenti o zločinu, pljački i etničkom čišćenju