fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НЕ ЗАБОРАВИТИ ЖРТВЕ И ДА СУ СРБИ ИМАЛИ ДВА АНТИФАШИСТИЧКА ПОКРЕТА

Александар Чотрић
Александар Чотрић

Предсjедник сталне делегациjе Скупштине Србиjе у Интерпарламентарноj скупштини православља Александар Чотрић истакао jе на међународноj конференциjи у Дизелдорфу да jе српски народ дао велики допринос и жртве у борби против фашизма у Другом свjетском рату и да jе имао два антифашистичка покрета – партизански и роjалистички.

Чотрић jе на конференциjи под називом „Други свjетски рат – хришћанско становиште седамдесет година касниjе“ нагласио да jе свиjест о прошлости jедан од предуслова да се избjегну слични злочини у будућности, а да морална оцjена и осуда злочина играjу важну улогу у образовању младих, саопштено jе из Скупштине Србиjе.

„У Другом светском рату погинуло jе око 1,2 милиона Срба, а наjвише их jе страдало на териториjи Независне Државе Хрватске (НДХ) у коjоj jе извршен геноцид над српским православним становништвом“, навео jе Чотрић.

Он jе додао да jе према процjенама у тоj „марионетскоj нацистичкоj држави“ убиjено око милион Срба, а у само jедном усташком концентрационом логору – Јасеновцу убиjено jе око 700.000 цивила – дjеце, жене, мушкараца и старих, искључиво због тога што су били Срби и што су православне вjере.

Чотрић jе подсjетио и да jе у НДХ уништено, спаљено, оштећено или оскрнављено више од 450 православних цркава, убиjено више од 150 свештеника, а убиjено, протjерано и покатоличено више од милион православних Срба.

„Жртве нацистичких злочина заслужуjу саосећање, разумевање и признање патњи коjе су им нанесене, а ми то овом конференциjом и чинимо“, закључио jе Чотрић.

Конференциjу jе организовала Интерпарламентарна скупштина православља у сарадњи са парохиjом православне цркве Светог апостола Андриjе у Дизелдорфу а, између осталих, учествовали су посланици из парламената Грчке, Румуниjе и Јермениjе.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Партизани су из Хрватске протерани – Jadovno 1941.

Александар Чотрић: Уведимо и дан сећања на злочине комуниста

Унапредити размену информациjа између матице и диjаспоре …

СРБИ ТРЕБА ОД ЈЕРМЕНА ДА УЧЕ О КУЛТУРИ СЈЕЋАЊА …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: