fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НИЈЕ БИЛО ПРОТЕСТА КАДА ЈЕ НАТО БОМБАРДОВАО РТС

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Bombardovanje_zgrade_RTS-a.jpg

Амерички професор и антиглобалиста Ноам Чомски упоредио jе терористички напад на француски сатирични недjељник „Шарли ебдо“ са бомбардовањем зграде Радио-телевизиjе Србиjе /РТС/ 1999. године, истичући да таj НАТО напад ниjе изазвао масовне протесте у свиjету, нити згражање jавности.

У коментару за телевизиjу Си-Ен-Ен, Чомски jе навео да поводом ваздушног удара на РТС ниjе било парола „Ми смо РТС“, нити истраге о кориjенима напада у хришћанскоj култури и историjи.

Напоменувши да jе напад на српске новинаре поздрављен, Чомски jе додао да jе истакнути амерички дипломата Ричард Холбрук, тадашњи изасланик за Југославиjу, описао напад на РТС као „изузетно значаjан и позитиван развоj“, са чиме су се и други сагласили.

„Њихови злочини против нас, нису исто што и наши злочини против њих, пошто потоњи нису злочини већ племенита одбрана наjвиших вриjедности, понекад с ненамjерним пропустима“, додао jе Чомски.

Он jе подсjетио да jе дописник „Њуjорк таjмса“ Стивен Ерлангер описао да jе поприште напада у Паризу „невjероватно подсjећало на оно са поломљеним стаклом, порушеним зидовима, сломљеним намjештаjем, изгорjелом фарбом, уз емоционално разарање“.

Та реченица, додао jе Чомски, ниjе из jануара 2015. године, већ из Ерлангеровог извjештаjа о бомбардовању РТС 24. априла 1999. године, у коjем jе убиjено 16 новинара и коjи jе привукао далеко мање пажње.

Чомски подjсећа да jе Ерлангер написао да су „НАТО и амерички званичници бранили таj напад као напор да се подриjе режим предсjедника Југославиjе Слободана Милошевића“, док jе портпарол Пентагона Кенет Беjкон рекао да jе „српска телевизиjа дио Милошевићеве убилачке машинериjе исто као и воjска“, што jу jе, према том тумачењу, чинило легитимном метом напада.

Он наводи да jе због тог напада НАТО кажњена само jедна особа – Драгољуб Милановић, тадашњи директор телевизиjе, коjи jе осуђен на 10 година затвора због тога што ниjе евакуисао зграду, а да jе Хашки трибунал закључио да напад ниjе био злочин, упркос цивилним жртвама, преносе београдски медиjи.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Промоциjа Печата: Антиглобализам, љевица и  – Jadovno 1941.

политика геноцида – књига коjа расветљава  – Jadovno 1941.

Србин коjи jе задивио и Ноама Чомског! – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: