PayPal

Помозите Вашом донацијом Јадовно 1941.

Датум и вријеме објављивања: 12.1.2014 17:50

Никола Кобац: И ја сам за дом спреман, на други начин - ако ми га вратите

Latinica

Хрватска држава је у неколико претходних ратова, сву моју родбину побила, протјерала, раселила или је иста умрла послије „Олује“ у Хрватској те је мој статус у БИХ онако, онако…

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/nikola-kobac.jpg

 

1. ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ
2. ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
3. ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
4. ВИСОКОМ ПРЕДСТАВНИКУ У БИХ
5. ПРЕДСЈЕДНИКУ СНВ У ЗАГРЕБУ
6. ДЕМОКРАТСКИМ АМБАСАДАМА
7. ПОЏУПАНУ Сисачко мославачке жупаније, г. Б. Ркману
8. Служби за господарство, Одјелу за стамбено збрињавање… Петриња
8. СВЕКОЛИКОЈ ЈАВНОСТИ

Поштовани предсједници, представници, амбасадори, драга демократијо!

Свјестан тога да је ово још једно моје „нијемо“ писмо, ипак га пишем и Вама шаљем.

Морам, па морам.

Не могу ћутати због неправде, па бар овај усамљен глас остао.
Да ли је најбоље да избјегли Срби (и ја са њима) из Хрватске чекају овоземаљско збрињавање или (преведено на језик смртника) збрињавање под земљом?

Да ли нам је то једини пут и мјесто на коме ћемо бити за стално збринути? 
Да ли ће се Држава Хрватска послије тога посветити својим другим, „озбиљнијим“ пословима и озбиљним „збрињавањима“?

Након година нећкања, почетком 2013 године, посјетих Службу за господарство, Одјела за стамбено збрињавање, промет и пољопривреду у Петрињи, баш на дан ослобађајуће пресуде Вашим и „нашим“ генералима Готовини и Маркачу. Љубазна службеница ме упозна са процедуром подношења Захтјева за „стамбено збрињавање“ за „подручја посебне друштвене скрби“ и у руке ми тутну листу на којој су наведени сви документи који се прилажу уз Захтјев или Замолбу.

Набрајам таксатативно:
• Особне исказнице за пунољетне (тај сам када је у питању вријеме проведено у избјеглиштву). Ако није видљив ЈМБГ потребно је уз особну исказницу приложити домовницу с видљивим ЈМБГ или увјерење о МБ из полиције. (Мој ЈМБГ је видљив али изгледа нисам – ја.)
• Домовница за малољетне (Немам таквих. Имам малоумних)
• Грађевинска дозвола. У случају да не постоји потребно је приложити потврду из Уреда за просторно уређење да је градилиште/кућа у грађевинској (ваљда попаљеној требало је) зони.
• Увјерење о кућном броју
• Уговор о купњи (замјени БИХ – РХ, даровању, кредиту)
• Рјешење о наслијеђивању
• Власнички лист
• Положајни нацрт и
• Потврду о идентификацији катастарских честица

Даље на овом папиру пише: „Подноситељ захтјева за себе и своје чланове обитељи (пунољетне и малољетне) уз замолбу (молиш да ти се врати твоје) треба приложити из мјеста пребивалишта, бивших пребивалишта (РХ, БИХ или друга држава настала распадом СФРЈ) и других држава у којима боравите слиједеће документе:

• Увјерење о пребивалишту на подручју Републике Хрватске за све чланове из захтјева/замолбе
• Увјерење о евидентираним пребивалиштима из БИХ или другим државама насталих распадом СФРЈ.
• Увјерење (ако нисте посједник некретнине) или посједовни лист све имовине (за посједнике некретнина) из Уреда катастра о посједовању стамбеног објекта за све чланове из Захтјева.
• Потврду (ако нисте власник некретнине) или ЗК извадак (све имовине за власника некретнине) из земљишно-књижног одјела да сте уписани или не уписани као власници некретнина за све чланове из Захтјева.
• Испис надлежне порезне управе с подацима из информацијског сустава о евидентираном и пријављеном промету некретнина од 8. листопада 1991 године за све чланове из Захтјева.
• Потврда надлежне опћинске службе о стању куће – БИХ
• Потврда о некажњавању

Има тога још али су то инструкције техничке природе. Важно је да СВИ ДОКУМЕНТИ МОРАЈУ БИТИ ОРГИНАЛИ – тако на крају пише.
28.11. 2013 године од Службе за господарство, Одјел за стамбено збрињавање, промет и пољопривреду од бројем 2176-03-03/07-13-2 добити ћу писмо у којем се од мене тражи да сходно чланку 37. ставак 2. Закона о опћем управном поступку (НН број 47/09) „одредим пуномоћника за примање писама“.

Наравно, научен да поштујем Законе и Државе у датом ми року обавјештавам тражиоца о адреси свога опуномоћеника.

Закључујем из писма број горњи, да ова служба нема средстава за слање поште у друге државе док је Држава Хрватска имала снаге да своје држављане, Србе који су живјели у крајевима „под посебном државном скрби“ ИСТЈЕРА са простора и земље која им је вијековима припадала и које су власници били.

Очито Срби из Хрватске морају имати у Хрватској опуномоћника да би се годишњи буџет или прорачун смањио?
Бар за трошкове слања документа некадашњим грађанима Хрватске?

Примјећујем да је све у складу са Законом! 

Наравно, отјерани смо у складу и сада нас треба вратити у складу са Законом. (Кадија те тужи, кадија те суди.)

02.01.2014 године ће ме иста служба обавјестити да ми је обавеза, уколико не желим да будем „избачен“ са листе за стамбено збрињавање доставити нове документе:
- Доказ о носитељу станарског права односно члана обитељског домаћинства носиоца станарског права (пресуду о отказу станарског права, уговор о најму, рјешење о додјели стана на кориштење) с обзиром да сте захтјеву приложили рјешење о утврђивању мјесечне станарине односно одлуку о додјели стана у којој се наводи додјела кадровског стана те накнадна израда уговора с утврђеним увјетима кориштење стана.

Дакле, Служба претпоставља да смо ми Срби из Хрватске а и ја међу њима, тог августа 1995 године за вријеме док нам је Република Хрватска за сретан пут слала гранате различитих калибара из различитих оружја и оруђа имали времена да уредно спакујемо све документе које од нас сада тражите? 

На жалост ја нисам. И све моје је остало у стану у који се неко други уселио и који је касније откупио. Не само, разноразна Рјешења већ све слике. Дјетета, свадбе, родитеља, све успомене, све ситнице, намјештај, посуђе, гоблени, постељина… све, све…
Од куда да ја нађем сада те документе који Служби недостају?
- Овјерене Изјаве подноситеља захтјева и чланова његовог обитељског домаћинства да немају у власништву стан или обитељску кућу погодну за становање у мјестима пребивалишта (изјава у привитку). Дакле, све оно што сам предочио раније и послао Служби од стране Институција Републике Српске односно БИХ, сада не вриједи. (А и коштале су. И овдје бирократија узима данак у облику такса.)

Како сматрам да нисам изнад институција, ову Изјаву, под цијену да ми се рука осуши, не могу потписати. Нити било ко од мојих чланова домаћинства све док сам ја „газда“. 
- изјаву и доказ о статусу којим сте регулирали тренутно пребивалиште/боравиште у Босни и Херцеговини (код родбине, подстанар, уговор о најму, у властитој имовини и сл.) те власнички лист за имовину у којој боравите.

Република Хрватска полази од тога да сам ја требао да 20 година живим у избјегличком кампу о трошку некога, да нисам имао право да стварам већ право да и даље селим – бјежим и да тај код кога сада живим мора имати власнички лист.
Како нисам ни слијепац ни инвалид ја сам стварао и нешто стекао. Остварио сам право на то да је читава Босна и Херцеговина моја нова домовина у којој се слободно крећем и исповједам вјеру прадједову. (За разлику од Хрватске). И због тога под пуном одговорношћу обраћам се Високом представнику БиХ и молим га да ми изда власнички лист на БиХ гдје сада живим.

Подстанар јесам у својој савјести, боравиште имам у БиХ, родбине овдје немам (никад је Срби из Хрватске овдје нису ни имали). Хрватска држава је у неколико претходних ратова, сву моју родбину побила, протјерала, раселила или је иста умрла послије „Олује“ у Хрватској те је мој статус у БИХ онако, онако…
Република Хрватска преко својих Институција налази за сходно да ми успут још једном запријети па каже:
- Уколико именовани не поступи по овом закључку и не достави тражену документацију ово јавноправно тијело ће захтјев сукладно чланку 47. ставак 4. Закона о опћем управном поступку („Народне новине број 47/09) рјешењем одбити.
Како не мислим доставити тражене или условљене/увјетоване документе молим Републику Хрватску да ме још једном осуди на СМРТ ВЈЕШЕЊЕМ. И да се пресуда изврши у стану у којем сам остварио станарско право. (Лакше ће ми бити, сам ћу доћи на дан извршења казне).
При томе желим да се у мој стан послије вјешања уселе виле које ће пратити актуелну политику Хрватске према избјеглим и расељеним Србима и „сукладно“ њиховим заслугама исту благословити.
Молио би да вјешању присуствује господин Милорад Пуповац, засигурно један од најзаслужнијих хрватских Срба за остваривање имовинских права отјераних грађана Хрватске и господин Миодраг Линта из Перне, односно сада из Скупштине Србије. Овај други, а и први, као плаћени сарадници Владе Хрватске у остваривању права Срба из Хрватске на њихово нестајање. Два Милорада!
Од данас више не желим да ме збринете! 

У мом крају се збрињавала говеда, стока, а не људи. Молим да мени вратите оно што сам ја имао а да збринете пет крава, четверо крмака, 28 кокошију, двије патке и једног гусана које је мати оставила на дан напуштање Хрватске. Тачније 6. августа 1995 године. У селу Трепча, кбр. 28, општина Вргинмост.
Молим међународну јавност да збрине Хрватску! 

Не буде ли тога, Хрватска ће поново постати фашистичка земље те ће у недостатку Срба први погром извршити на Хрватима антифашистима. (На то ме пред неколико дана подсјети случај Јосипа Бољковца).
За то вријеме ћу ја и даље становати у Босни и Херцеговини, преко Уне ослушкивати је л’ почео прогон остатка Срба, је л’ Томпсон пјева пјесме о Србима или се на ногометним стадионима ори „за дом спремни“.

И ја сам за дом спреман, на други начин - ако ми га вратите. 

Никола Кобац

 

Везане вијести:

Новогодишња честитка Србима из Хрватске за љето 13-2013.

 

Nazad

PayPal

Помозите Вашом донацијом Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одражавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкгладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.