PayPal

Помозите Вашом донацијом Јадовно 1941.

Датум и вријеме објављивања: 28.11.2013 11:10

Nikola Kobac: Pismo Ministru odbrane Republike Hrvatske

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/nikola-kobac.jpgU ratu sam učestvovao tako što sam Hrvatsku branio od Hrvata a Srbe iz Hrvatske od Hrvata, Muslimana i Srba. SFRJ više nije vrijedilo braniti jer su je svi do tada izdali

MINISTARSTVO ODBRANE RH

Z A G R E B, Sarajevska cesta br. 7 n/r Ministra 

Štovani g. Ministre,

 

Ja, dolje potpisani Nikola Kobac, rođen 09.03.1954 godine u selu Trepča pod kućnim brojem 28, općina Vrginmost, sada privremeno smješten u Banja Luci, molim da mi:

 

MINISTARSTVO ODBRANE RH IZDA POTVRDU O UČEŠĆU U RATU OD 03.07.1991 do 06.08.1995 g. RADI REGULISANJA OSPORENIH GRAĐANSKIH PRAVA U BiH, ODNOSNO REPUBLICI SRPSKOJ.

Svoju molbu obrazlažem slijedećim: 

1. Bio sam i ostao građanin Hrvatske koji je svoje novo privremeno (posljednjih 18 godina) utočište našao u Banja Luci. Tom građaninu (meni) u BiH i R. Srbiji niko neće i ne želi da izda Potvrdu o učešću u ratu u kojem sam stvarno učestovao. Na taj način ne samo što se pred drugima ne mogu „pohvaliti“ sa svojim ratovanjem već mi se osporavaju određene stimulativne nagrade koje drugi borci sa Potvrdom imaju.

2. U rat sam pismeno i službeno pozvan 03.07.1991 godine. Odmah po primitku poziva javio sam se u Štab TO Vrginmost. Rat sam završio kada me je jača politika i vojska išćerala iz Domovine.

3. Na pozivu je stajalo, koliko se sjećam, ime dvije države i to: SFRJ i SRH. U rat me zovu posredstvom JNA, u to vrijeme jedine oružane sile obje države. Trebao sam, tako mi rekoše, da branim te države od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja. Sa zadovoljstvom sam to prihvatio misleći da pri tome činim svetu patriotsku dužnost kao što su to činili moj đed Nikola, pa ćaća Milan pa i od ćaćinog ćaće ćaća. Generacije predaka. I svi sa istog kućnog broja koga više nema.

4. Budući da sam tada obavljao dužnost direktora „Petrovac“ Vrginmost, malo vremena bijadoh u Štabu a više u firmi želeći da sačuvam (i sačuvao sam je do kraja rata) imovinu od svih raznim bojama ofarbanih srpskih i hrvatskih patriota.

5. U ratu sam učestvovao tako što sam Hrvatsku branio od Hrvata a Srbe iz Hrvatske od Hrvata, Muslimana i Srba. SFRJ više nije vrijedilo braniti jer su je svi do tada izdali. Zahvaljujući hrvatskoj briljantnoj akciji „Oluja“, ja sam se povukao na rezervni položaj na kome se i sada nalazim. Nisam sudjelovao na Vašoj strani g. Ministre a nisam ni na mojoj jer me je komada iz Knina pretekla u povlačenju.

Poštovani g. Ministre,

Vjerujem da Vaše službe i bez ovog moga šturog objašnjenja, u svojim arhivima imaju sve podatke o kretanjima nesuđenog ratnika, te da bi sa toga naslova trebalo da mi se izda tražena potvrda.

Da li sam bio u srpskoj ili hrvatskoj vojsci vjerujte mi sada mi je svejedno jer me ni jedna ne prizna. Oficirske činove koje sam stekao u „svom ratu“ rado ću zamjeniti za očekivanu Potvrdu.

Ukoliko pozitivno riješite moj Zahtjev, potvrdu dostavite na adresu:

Nikola Kobac

Ul. A. Čarnojevića 1 Banja Luka 

U naprijed zahvalan!

Nikola Kobac, s.r.

 

 

 

Vezane vijesti:

Novogodišnja čestitka Srbima iz Hrvatske za ljeto 13-2013.

Nazad

PayPal

Помозите Вашом донацијом Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одражавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкгладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.