fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

О ЈЕВРЕЈСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ НА ПОДРУЧЈУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Предавање Јасне Ћирић у Добоjу

Предавање Јасне Ћирић у Добоjу

У Јевреjском културном центру у Добоjу одржано jе предавање и представљен филм предсjедника Јевреjске општине Ниш Јасне Ћирић током коjег jе указано на некадашње постоjање jевреjске заjеднице на подручjу земаља бивше Југославиjе у покушаjу да се отргне од заборава њихова историjа и културно насљеђе.

Ћирићева jе синоћ рекла Срни да jе њен истраживачки рад под називом „Тако jа радим“ усмjерен на мања мjеста у Србиjи, Републици Српскоj, односно БиХ, гдjе послиjе Другог свjетског рата „скоро да нема или нема Јевреjа“.

„Истраживање подразумева рад у музеjу, архиву, катастру, интервjуе, прављење породичних стабала, документовања гробаља, синагога, прављење листи страдалих и свега што jе остало од материjалних доказа да су ту некада живели Јевреjи“, рекла jе Ћирићева.

Краjњи резултат тог рада, како jе навела, jе реституциjа jевреjских обjеката и постављање спомен табли као подсjетник на Јевреjе, некадашње комшиjе коjих више нема.

Ћирићева jе током предавања указала на видљиву незаинтересованост локалних власти у тим активностима.

Приказан jе документарни филм „Прича о породици Мандил“ заснован на истинитом догођаjу о страдању породице Мандил из Ниша кроз исповиjест Ђилде Мандил Кабиљо, коjа jе са маjком успjела да преживи страхоте Другог свjетског рата.

Филм jе рађен за Јевреjски културни институт са сjедиштем у Бечу, а предавање jе праћено аутентичним фотографиjама са рада на терену.

Предавању коjе jе синоћ одржано у Јевреjском културном центру у Добоjу, осим броjних званица, присуствовао jе и директор Републичког секретариjата за вjере Драган Давидовић.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ИЗЛОЖБА „ЛОГОР ЂАКОВО: СЈЕЋАЊЕ КАО ОПОМЕНА …

Враћање имовине српским jевреjима: Народ готово уништен …

Бањалука- отворена изложба о страдању Јевреjа – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: