fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježavanje stradanja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

dobrovoljacka.jpg
Zapaljena kolona vozila JNA
u Dobrovoljačkoj

ISTOČNO SARAJEVO, 20. APRILA – Odbor za njegovanje oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske (RS) obilježiće u utorak, 3. maja, stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici na lokacijama u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Tim povodom Pododbor za obilježavanje značajnog istorijskog događaja danas u 10.00 časova održaće sastanak u kabinetu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Vinka Radovanovića, a izjave za novinare su planirane u 11.00 časova.

MUP Republike Srpske još 27. aprila 2005. godine podnio je izještaj, odnosno krivičnu prijavu protiv 15 lica, među kojima je i general armije RBiH Jovan Divjak, za koje postoje osnovi sumnje da su 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici učinili po jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

“Pouzdano je utvrđeno da su ta lica, među kojima je i Divjak, suprotno odluci Predsjedništva RBiH, te nepoštujući postignuti sporazum i preuzete obaveze o mirnoj evakuaciji Komande Druge armije JNA planirala, pokrenula, naredila, učinila, pripremila i podstrekavala izvršavanje krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i protivpravnog ubijanja i ranjavanja“, rekao je ranije Srni rukovodilac Tima za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina Simo Tuševljak.

On je podvukao da je Divjak “neposrednim radnjama, kao komandant jedinica u Dobrovoljačkoj ulici učestvovao u ubijanju 42, ranjavanju 73 i zarobljavanju 215 pripadnika JNA, te psihičkom i fizičkkom zlostavljanju zarobljenika, djelujući protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, odredbama zakona, Ženevskih konvencija i dopunskih protokola“.

“U toku 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu je, prilikom napada jedinica TO RBiH kojima je komandovao general Jovan Divjak ubijeno je 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica na službi u JNA, od kojih je Srba bilo 32, šest Hrvata i četiri muslimana-Bošnjaka“, precizirao je Tuševljak.

On je naveo da su, osim napada 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu 2. maja te godine izvršeni napadi na Dom JNA, sanitetska vozila JNA sa jasnim obilježjima crvenog krsta, vozila za prevoz hrane i na Vojnu bolnicu.

Divjak je uhapšen 3. marta ove godine na bečkom aerodromu na osnovu difuzne potjernice Srbije zbog navodne odgovornosti za ubistvo pet vojnih lica i jednog civila u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

Haški tribunal prebacio je na domaće pravosuđe ovaj slučaj 2001. godine, uz obrazloženje da nije našao dovoljno dokaza o odgovornosti 19 lica, koja su sada pod istragom tužilaštava u Srbiji i BiH.

Srbija je raspisala potjernicu za 19 državljana BiH osumnjičenih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici. Među licima sa potjernice nalazi se i Ejup Ganić, koji je 1. marta prošle godine bio uhapšen na aerodromu Hitrou u Londonu, ali je pušten uz kauciju, nakon čega je oslobođen odlukom vestminsterskog suda.

Srbija je raspisala potjernicu i za Stjepanom Kljujićem, Mustafom Hajrulahovićem Talijanom, Zaimom Backovićem, Hasanom Efendićem i Jovanom Divjakom.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: