fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ODBAČEN SLUČAJ PROTIV BIVŠEG PRIPADNIKA SS JEDINICA

Spomenik žrtvama u mjestu Santa Ana di Stacema

Spomenik žrtvama u mjestu Santa Ana di Stacema

Njemačka neće krivično goniti bivšeg pripadnika nacističkih jedinica SS, koji je, navodno, pomogao u ubistvu više od 300 ljudi u Italiji tokom Drugog svjetskog rata, jer boluje od demencije i nesposoban je da izađe na optuženičku klupu, rekli su danas tužioci.

Tužilaštvo u Hamburgu okončalo je istragu u vezi sa 93-godišnjim bivšim komandirom čete u okviru 16. SS pancir-grenadir divizije. Njegovo ime nije objavljeno.

Vjeruje se da je optuženi bio umiješan u masakr na sjeveru Italije 12. avgusta 1944. godine. Vojnici SS-a okružili su selo Santa Ana di Stacema u Toskani, u akciji protiv italijanskih partizana, i ubili stotine ljudi, među njima veliki broj žena i djece.

„Nakon analize obimnog materijala zaključili smo da bi se optuženi, da može da izađe pred sud, suočio sa 342 slučaja okrutnog ubistva“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Psihijatrijskim i neuorološkim testovima utvrđeno je da on boluje od uznapredovalog oblika demencije zbog čega, u skladu sa Ustavom Njemačke, ne može biti izveden pred sud.

U aprilu je pred sudom u Njemačkoj počelo suđenje 93-godišnjem bivšem knjigovođi u koncentracionom logoru Aušvic, koji je optužen za pomaganje u masovnom ubistvu Jevreja.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Bivši čuvar Aušvica: Nisam očekivao da će Jevreji preživeti …

Potraga za poslednjim nacističkim ubicama – Jadovno 1941.

otava odbila da isporuči osumnjičenog ratnog zločinca

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: