fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Отворена изложба заоставштине патријарха Павла

Отворена изложба о патријарху Павлу у Бањој Луци
Отворена изложба о патријарху Павлу у
Бањој Луци

У Академиjи наука и умjетности Републике Српске /АНУРС/ синоћ jе отворена изложба „Сведочим, само…“, поводом 100 година од рођења и пет година од смрти Његове светости патриjарха српског Павла, на коjоj су изложене фотографиjе из његовог живота и предмети коjе jе свакодневно користио.

Изложба, коjа jе првобитно била постављена у Музеjу Српске православне цркве /СПЦ/ у Београду, подиjељена jе у три цjелине, коjе блаженопочившег патриjарха Павла приказуjу кроз свjетовни период, монашки и период у коjем jе био на челу СПЦ.

Отвараjући изложбу, предсjедник АНУРС-а Раjко Кузмановић рекао jе да се ова манифестациjа разликуjе од свих других у Републици Српскоj, jер jе посвећена великану српске духовности и саборности.

„Оно што ћемо видjети jе скромно, али дубоко духовно и људско. И наша академиjа у своjоj мисиjи има много елемената изражених на изложби, због чега jе и прихватила њено организовање у Бањалуци“, истакао jе Кузмановић.

Он jе истакао да су патриjархове поруке о истраjавању на људскости према свим људима биле jаче од свих свjетских конвенциjа и декларациjа о људским правима.

„Када се погледа биографиjа блаженопочившег патриjарха Павла, може се видjети да се бавио не само религиjским, већ и научним и умjетничким погледом на свиjет“, рекао jе Кузмановић.

Према његовим риjечима, данас су више него икада потребне риjечи покоjног патриjарха, jер jе свиjет пун противрjечности, мржње и насиља и налази се пред „Рубиконом новог рата“.

Његово преосвештенство епископ бихаћко–петровачки Атанасиjе рекао jе да jе наjвећа вриjедност блаженопочившег патриjарха Павла била у томе што jе себе испунио Богом, због чега jе био духовни енергент коjи jе оваj свиjет гриjао добротом и љубављу.

„Поновни сусрет са патриjархом Павлом jе важан ради нашег властитог односа према животу. Он ниjе само наш учитељ, већ и наш пастир, споj човjечанског и божанског“, поручио jе владика Атанасиjе.

Он jе додао да се патриjарх Павле успjешно носио са наjвећим тешкоћама свог народа у времену у коjем jе таj народ био нападнут наjвећим искушењима, споља и изнутра.

„Патриjарх Павле jе био наjвећи путник нашег времена, много jе значило путовати с њим, и не само читати о човjеку Божиjем, већ и гледати човjека Божиjег како разговара с Богом“, рекао jе епископ Атанасиjе.

Директор Републичког секретариjата за вjере Драган Давидовић рекао jе да jе блаженопочивши патриjарх Павле био знак по милости Божjоj и као човjек дао примjер свега оног што човjека треба да краси.

Директор Музеjа СПЦ Владимир Радовановић рекао jе да jе до изложбе дошло због жеље посjетилаца да виде неке предмете коjе jе покоjни патриjарх користио у свакодневном животу.

„Његов живот jе изазвао интересовање, а ова изложба jе посљедица тога и жеље народа да се упозна са личношћу коjа нас све спаjа“, додао jе Радовановић.

На изложби су, између осталог, шиваћа машина на коjоj jе патриjарх себи шио одjећу, алат коjим jе поправљао своjе ципеле, његова обућа, радни сто, предмети и књиге, одежде, ордење, прибор за писање, панагиjе и напрстни крстови, мантиjе капути и мање познате фотографиjе.

Отварању изложбе присуствовали су и предсjедник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, Његово преосвештенство епископ славонски Јован, чланови АНУРС-а, представници Епархиjе бањалучке, те представници културног, вjерског и научног живота.

Изложба ће бити отворена до 31. марта.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ЗАОСТАВШТИНЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА 26. ЈАНУАРА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: