fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Петнаест година Београдског форума

Zivadin_Jovanovic-9a6ff542Учесници скупштине снажно су подржали став Живадина Јовановића да „Србиjа треба траjно да се придржава принципа неутралности“ и да „Србиjи, као малоj, мирољубивоj земљи ниjе место у НАТО-у као осваjачком воjном савезу“.

Београдски форум за свет равноправних одржао jе jуче годишњу скупштину у Галериjи компаниjе „Прогрес“ у Београду, чиме jе ово нестраначко, независно и непрофитно удружење обележило и 15 година успешног рада.

Од оснивања до данас Форум jе обjавио више од 150 књига, организовао велики броj националних и међународних конференциjа, а представници Форума учестовали су на низу научних скупова широм света.

Током прошле године Форум jе публиковао пет књига, од коjих су три преведене на наjважниjе стране jезике и дистрибуиране у свету. Књига „Србиjа у Великом рату 1914-1918“, професора др Мире Радоjевић и академика Љубодрага Димића, коjу jе Форум обjавио заjедно са Српском књижевног задругом, доживела jе два издања на српском и по jедно издање на руском, енглеском и немачком, а у припреми су издања на словачком и кинеском jезику.

Јуче jе представљена и наjновиjа, тек одштампана књига „Нови хладни рат“, зборник радова с Међународне конференциjе, одржане 22. и 23. марта 2014. поводом петнаестогодишњице оружане агресиjе НАТО-а против Савезне Републике Југославиjе.

О разгранатоj, успешноj сарадњи Форума, говори и чињеница да jе 2014. био организатор и домаћин jош три велике међународне конференциjе. На њима jе учествовало око 200 научника и стручњака из више од 50 земаља са свих континената.

Председник Форума Живадин Јовановић, раниjи министар спољних послова СРЈ, у сажетом излагању jе изнео познате ставове овог удружења о Косову и Метохиjи као интегралном, неоутуђивом делу државе Србиjе, за коjе се траjно и стабилно решење не може постићи без поштовања резолуциjе Савета безбедности Уjедињених нациjа 1244 и Устава Србиjе.

У свом излагању Јовановић jе критиковао „психологиjу клањања Бриселу“, „водећим чланицама ЕУ и НАТО“, као и „свим суседима“, а „и онима мало даље, и кад нас пљуjу, вређаjу, туже, клеветаjу, кад нам пред носом изражаваjу териториjалне претензиjе и кад крше основна људска права Срба“.

Уз остало, Јовановић jе позвао Владу „да не продаjе имање Србиjе као што су „Телеком“, ЕПС, пољопривредно земљиште, воде и рудници, како би млади остали у Србиjи, своjи на своме“.

Посветивши део излагања доброj сарадњи са српских расеjањем, у првом реду са Удружењем „Фонд диjаспора за матицу“, подсетио jе да Форум у протеклих 15 година ниjе примио „ни наjмању помоћ“ из међународних, нити из државних извора Србиjе.

Учесници скупштине снажно су подржали став Живадина Јовановића да „Србиjа треба траjно да се придржава принципа неутралности“ и да „Србиjи, као малоj, мирољубивоj земљи ниjе место у НАТО-у као осваjачком воjном савезу“.

 

Извор: ПОЛИТИКА 

 

Везане виjести:

Живадин Јовановић: Србиjа купуjе време Европи – Jadovno 1941.

ЖИВАДИН ЈОВАНОВИЋ: Немамо право на  – Jadovno 1941.

ПРЕПЛИТАЊЕ ИСТОРИЈЕ И САДАШЊОСТИ – Jadovno 1941.

СРБИЈА И НАТО – Округли сто 23. март 2011  – Jadovno 1941.

ПРАВЕДНИ ПОРЕДАК ИЛИ ГЛОБАЛНИ  – Jadovno 1941. 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: