fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОКУШАЈ ДА СЕ У ЕВРОПИ СТВОРИ ВЕЛИКА АЛБАНИЈА НЕДОПУСТИВ

Федерика Могерини и Томислав Николић

Федерика Могерини и Томислав Николић

Предсjедник Србиjе Томислав Николић изjавио jе на састанку са високим представником ЕУ за спољну политику и безбjедност Федериком Могерини да jе покушаj да се у Европи створи „Велика Албаниjа“ недопустив и упозорио да jе Приштина потпуно блокирала примjену бриселског споразума.

„Пред нашим очима ствара се `Велика Албаниjа`. Албански представници долазе у Србиjу и без икаквих последица провоцираjу. Замислите шта би се десило када би ми почели да стварамо заjедничке институциjе са Републиком Српском. Покушаj да се створи велика албанска држава у Европи jе недопустив“, рекао jе Николић.

Он jе упозорио да jе Приштина у потпуности блокирала примjену бриселског споразума и да jе улога ЕУ у том процесу веома важна, саопштено jе из кабинета предсjедника Србиjе.

„Имам утисак да се налазимо у критичноj фази. Радимо све што се од нас очекуjе, а поглавља jош нису отворена, иако jе прошло доста времена од када jе скрининг завршен“, рекао jе Николић.

Он jе додао да ће све то условити да грађани престану да вjеруjу у европску перспективу.

„Уколико се од Србиjе очекуjе да чека jош десет година, а мало по мало се утврђуjе косовска независност, док jе економска ситуациjа све тежа и тежа, грађани Србиjе ће престати да веруjу у перспективу уласка у ЕУ“, нагласио jе Николић.

Говорећи о украjинскоj кризи предсjедник Србиjе jе поновио да се Србиjа залаже за териториjалну цjеловитост сваке земље док jе усклађивање спољне политике Београда са политиком ЕУ, нарочито када jе риjеч о увођењу санкциjа Рускоj Федерациjи – неприхватљиво.

„Ми смо били бомбардовани зато што смо се залагали за целовитост своjе земље, и зато разумемо тежњу да се сачува териториjални интегритет“, подвукао jе Николић.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбjедност Федерика Могерини нагласила jе да jе за ЕУ неприхватљиво стварање „Велике Албаниjе“.

Она се осврнула на наслове у приштинским медиjима коjи су обjавили да jе у Приштини говорила о двиjе суверене државе, рекавши да jе у истоj реченици нагласила и то да пет чланица ЕУ ниjе признало независност Косова.

Што се тиче усаглашавања спољне политике Србиjе са ЕУ и питање увођења санкциjа Русиjи, Могериниjева jе рекла да „ЕУ не може Србиjи ништа да наметне“.

Она jе пружила увjеравање предсjеднику Николићу да не постоjе нови услови за чланство Србиjе у ЕУ, али да постоjи захтjев да се постигну резултати у „разумноj нормализациjи односа Београда и Приштине“.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Ања Филимонова: Велика Албаниjа ће за 5 година постати …

Велика Албаниjа – Од Исе до Хашима – Jadovno 1941.

Октобар 14-ти, Србиjа. Дан када jе Нацистичку заставу …

ПРЕКО ВЕЛИКЕ ЕВРОПЕ – ДО ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: