fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Рехабилитација: Част кулацима и невиним Немцима

Ко ће бити рехабилитован ако прође Декларациjа о осуди злочина комуниста почињених после 12. септембра 1944. коjу jе поднео посланик Александар Чотрић. Накнадна правда за оштећене индустриjалце, емигранте…

Око 20.000 људи прошло jе кроз голооточки логор

Око 20.000 људи прошло jе кроз голооточки логор


ВИШЕ од 100.000 људи биће морално рехабилитовано ако Народна скупштина усвоjи Предлог декларациjе о осуди злочина тоталитарног комунистичког режима почињених после 12. септембра 1944, коjу jе поднео посланик Александар Чотрић.
– Декларациjом би требало наjоштриjе осудити злочине против цивилног становништва, коjима су десетине хиљада људи, из идеолошких разлога, лишени живота, слободе или других права, без судске или административне одлуке – каже Чотрић. – Тоталитарна власт вршила jе поjединачна и масовна убиства, убиjање у затворима и логорима, тортуру, депоратациjу, забрану повратка у домове, робовски рад, прогањање на политичкоj и идеолошкоj основи, одузимање имовине, грађанских права и држављанства…

Ова декларациjа односила би се на припаднике Равногорског покрета и Југословенске воjске у отаџбини, кулаке, конфисковане индустриjалце, политичке емигранте, од коjих jе, по Чотрићевим речима, више од 100 њих ДБ убила у иностранству у периоду 1946-1987, затим на голооточане, али и фолксдоjчере и припаднике других националних мањина коjи су страдали невини после рата.

– Око 20.000 људи прошло jе кроз голооточки логор и сличне гулаге, а око 500 њих jе тамо и изгубило живот, док су многи умрли накнадно, од последица глади и болести. Пре Другог светског рата, око 400.000 Немаца живело jе на териториjи Воjводине, али jе 90 одсто присилно депортовано, иако нису сви били ратни злочинци. Колективно су оптужени за геноцид над српским становништвом, иако тог геноцида ниjе било.

Према подацима Државне комисиjе за таjне гробнице убиjених после 12. септембра 1944, комунистички режим jе одговоран за стрељање више од 55.000 људи, колико их jе до сада поброjано именом и презименом. На тлу Србиjе, према непотпуним подацима Комисиjе, налази се више од 200 масовних, таjних гробница. Међу убиjенима наjвише jе било сељака, домаћица, припадника средње класе, свештеника, трговаца, писаца, глумаца, адвоката…

НИКАД ВИШЕ УБИСТАВА
Цветковић каже да у Србиjи никада ниjе било више убистава него у поратном периоду. Такође позива Скупштину да изгласа Декларациjу, jер су то друге посткомунистичке земље одавно урадиле, и додаjе да би посебно требало да jе подрже антифашисти, jер она афирмише антифашизам, одваjаjући тековине НОБ од револуционарних злоупотреба. – Ако се буде усвоjила, друштво ће се на прави начин поставити према том проблему и биће то пут ка измирењу – сматра Цветковић.

– Броj стрељаних jе далеко већи, али jош ниjе утврђен, jер фале спискови убиjених по многим окрузима. Политичких осуђеника било jе више од 100.000. Око 40.000 кулака прошло jе кроз затворе, између седамдесетих и деведесетих jе за вербални деликт осуђено 14.000 људи. Фолксдоjчери су масовно депортовани, а у логорима су завршавала и деца и стариjи од 60 година. Бес и осветољубивост не служе на част победницима, jер се онда слободари не разликуjу од тирана – каже историчар Срђан Цветковић из Државне комисиjе.

Чотрић додаjе да ће то бити морална сатисфакциjа за жртве и њихове потомке, а то jе посебно важно због оних чиjу рехабилитациjу нема ко да тражи.

Декларациjа ће омогућити масовниjу примену Закона о рехабилитациjи и реституциjу. Она подржава и отварање таjних досиjеа, на чему инсистира у свом извештаjу и Мекалистер, известилац Парламентарне скупштине Савета Европе, каже Чотрић.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Живот се разбио о камен – Jadovno 1941.

Пеjзажи обиљежени траумом – Jadovno 1941.

Мирко Рапаић: ЗАВЈЕРА ХРВАТСКИХ КОМУНИСТА ПРОТИВ 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: