fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

РЕХАБИЛИТОВАН КРАЉ ПЕТАР ДРУГИ

Краљ Петар II Карађорђевић

Краљ Петар II Карађорђевић

Виши суд у Београду правоснажно jе рехабилитовао краља Петра Другог Карађорђевића, посљедњег монарха Краљевине Југославиjе, коjи jе њоме владао од 1934. до 1945. године.Рjешење о рехабилитациjи донесено jе 10. jула, али jе морао бити испоштован законски рок за евентуалне жалбе од мjесец дана, коjих ниjе било па jе некадашњи владар правоснажно рехабилитован.

Званично рjешење о томе у наjскориjе вриjеме треба да добиjе и адвокат Ђорђе Ђуришић, правни заступник престолонасљедника Александра Карађорђевића, сина рехабилитованог Петра Другог, пишу „Вечерње новости“.

Један примjерак рjешења о рехабилитациjи биће достављен и Агенциjи за реституциjу, чиме ће моћи да се настави поступак одлучивања о захтjеву за поврат имовине насљедницима Карађорђевића.

Књегиња Јелисавета Карађорђевић, кћерка кнеза Павла, рекла jе да jе и било вриjеме да сви Карађорђевићи буду рехабилитовани и да jе побjеда правде наjважниjа у jедноj земљи коjа претендуjе да буде „мудра демократиjа“.

Захтjев за рехабилитациjу подниjела jе 2. фебруара управо Агенциjа за реституциjу, а с обзиром на то да су законом из 2001. Карађорђевићи рехабилитовани, суд jе требало да донесе само рjешење о томе, а не и да одлучуjе да ли су испуњени законски услови за рехабилитациjу.

Године 2001. укинут jе Указ Предсjедништва Президиjума Народне скупштине ФНРЈ од 8. марта 1947, коjи jе потписао Иван Рибар, а коjим су породици Карађорђевић одузети држављанство и имовина.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:
Треба ли хероjу рехабилитациjа? – Jadovno 1941.

Рехабилитациjа – помирењe или отварање старих рана …

Рехабилитован Дража Михаиловић – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: