fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Српска да се угледа на америчку Декларацију о независности

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/dusko-obradovic.jpg

На конференциjи за медиjе, коjа jе данас одржана у Бањалуци, мр Иван Костић и Бошко Обрадовић, чланови Старешинства Двери, изjавили су да Република Српска треба да се угледа на америчку Декларациjу о независности из 1776. године, коjа инсистира да грађани имаjу право да ствараjу државе и организуjу праведну власт.

Обрадовић jе цитирао део из америчке Декларациjе о независности коjи каже да су сви људи створени jеднаки, да jе њихово неотуђиво право право на живот, слободу и тежњу ка срећи, и да би та права остварили они могу да укину власт коjа jе штетна (што jе за српски народ Босна и Херцеговина) и установе нову државу (Републику Српску).

Он jе такође цитирао jедног од Очева оснивача америчке нациjе и државе Томаса Џеферсона коjи jе рекао да jе правична слобода неометано деловање по нашим жељама унутар граница оцртаних око нас jеднаким правима других. На Сjедињене америчке државе се треба угледати и у смислу поштовања према националноj химни и застави, као и према Оцима оснивачима државе, што у случаjу Републике Српске треба да значи повратак химне Боже правде и српске заставе и грба, као и поштовање према Оцима оснивачима РС – Радовану Караџићу, Ратку Младићу, Момчилу Краjишнику и другима.

Покрет Двери jе 2. септембра у Београду обjавио своj политички предлог за осамостаљење Републике Српске и позвао све наjважниjе друштвене и политичке факторе у Србиjи и Републици Српскоj да се о њему изjасне. На данашњоj конференциjи у Бањалуци, Бошко Обрадовић jе истакао броjне разлоге за независност Републике Српске.

Историjско-политички гледано, српски народ има право на своjу државу, економски Република Српска jе бољи део Босне и Херцеговине и трпи огромну економску штету због заjедничке државе коjа ниjе функционална већ jе наметнута, безбедносно jе неопходно урадити превенциjу геноцида и заштитити српски народ од било каквог новог страдања сличног оним у 20. веку, док геополитички контекст иде ка остваривању права на независну државност многих конститутивних нациjа унутар великих и сложених држава широм света.

Пример Шкотске jе изузетно битан jер jе дао могућност избора, и Република Српска не треба да тражи ништа друго већ право на самоопредељење и могућност демократског референдума да се о томе изjасне сви грађани, што jасно омогућава међунарно право.

У случаjу да се српски народ определи за останак у Босни и Херцеговини, то треба поштовати као демократски изражену вољу грађана, али могућност избора мора бити дата.Бошко Обрадовић jе изразио забринутост због све већег броjа информациjа коjе говоре да су западни центри моћи више него активни да се општи избори у Босни и Херцеговини искористе за дестабилизациjу Републике Српске.

Он jе истакао да jе демократско и фер надметање различитих политичких програма власти и опозициjе на изборима нормална ствар, али да се не сме дозволити да политичке разлике и изборни сукоби доводе у питање Републику Српску. Обрадовић jе изразио уверење и наду да се ни у власти ни у опозициjи у РС неће наћи нико ко ће се ставити у функциjу кључног западног интереса укидања РС и њеног утапања у унитарну БиХ, већ да ће сви релевантни политички актери упркос свим разликама и споровима ставити Републику Српску изнад свега.

Очување и самосталност Републике Српске, као и њено присаjедињење Србиjи, дефинитивно су jедна од наjважниjих политичких тема и циљева српског народа у 21. веку.

 

Извор: БН Телевизиjа

Везане виjести:

Бошко Обрадовић – Србине, брате! (Двери у Крагуjевцу)

Српска униjа

Бошко Обрадовић: Како jе Република Српска постала матица!?

Бошко Обрадовић – Ко воли Броза, или како jе титоизам постао религиjа?

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: