fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Усташки графити на парохијском дому у Винковцима

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Ustaski_grafiti_na_parohijskom_domu_SPC_u_Vinkovcima.jpg

На фасади парохиjског дома Српске православне цркве /СПЦ/ у Винковцима током викенда су осванули усташки графити, чиме се наставља покушаj прогона и линча православља и свега што jе српско на истоку Хрватске, саопштено jе из Епархиjе осjечкопољске и барањске.

На фасади парохиjског дома су исписани графити мржње и приjетеће поруке као што су „За дом спремни!“, „Убиj Србина!“, уз кориштење усташког фашисоидног симбола – латиничног слова „У“.

„По свему судећи, оваj догађаj би могао да се третира као jош jедан од диригованих напада на имовину и свештенство Винковачке парохиjе у посљедње вриjеме“, наводи се у саопштењу.

Из Епархиjе подсjећаjу да су приjе неколико дана непознати починиоци провалили врата и оставили своjе фекалиjе у олтару цркве Светог великомученика Прокопиjа у Раjевом Селу, а хрватска полициjа jош их ниjе ухватила.

Српска заjедница у Хрватскоj ових дана поново jе узнемирена, што ниjе чудо када се узме у обзир страдање Срба и СПЦ у Винковцима током 1991. године, када jе, између осталог, сва црквена имовина опљачкана, минирана и уништена, те уопште страдање и прогон 200.000 Срба из Хрватске деведесетих година.

„Додатно забрињава чињеница да органи локалне управе и самоуправе града Винковаца и Жупаниjе вуковарско-сремске, као ни представници државних институциjа, нису изразили забринитост за ове догађаjе, осим што су полициjски службеници обавили увиђаj о овом новом изливу нетрпељивости“, наводи се у саопштењу на саjту ове епархиjе.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

УВРЕДЉИВИ ГРАФИТИ ПРОТИВ СРБА – Jadovno 1941.

Усташки натписи на саборном храму св. Николаjа у Карловцу …

Шта нам носи нова усташка олуjа коjа хара Хрватском …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: