fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Викенд поводом очувања српске ћирилице у Инсбруку

SPOJI

У суботу, 24 . априла 2011. године у Инсбруку jе одржана промоциjа другог броjа часописа „Споjи!“ у организациjи Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

Промоциjа другог броjа, првог српског омладинског часописа у Аустриjи, коjи jе покренула Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И одржана jе у просториjама Бухгалери, а излагачи су били, Мариjана Милошевић, студент на германистичком факултету Универзитета у Инсбруку и чланица СПО(Ј)И, затим Филип Влаjић, ђак из Инсбрука, тренутни благаjник и jедан од оснивача СПО(Ј)И, као и Владимир Влаjић, тренутни председник младог удружења и jедан од оснивача.

Током промотивног дела, сви присутни су могли да чуjу зашто jе СПО(Ј)И пре скоро годину дана покренуло часопис, затим коjи jе значаj назива часописа и коjи су наjважниjи детаљи коjе би требали да знаjу о часопису уопште, а поготово о другом броjу часописа „Споjи!“, коjи носи назив „Понос српског бића, наша jе ЋИРИЛИЦА!“.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Као прво, важно jе напоменути да jе Омладинско Удружење СПО(Ј)И покренуло часопис „Споjи!“из малтене истих разлога због коjих су деветорица омладинаца у покраjини Тирол основали и само удружење 12. априла 2009. године на православни празник, Улазак Христов у Јерусалим – Цвети, уз благослов тадашњег епископа средњоевропског Господина Константина.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Тада jе владала очаjна ситуациjа међу Србима у Тиролу и уопште у Аустриjи и нажалост и шире од тога.

Организованост и повезаност нас Срба на овим териториjама скоро и да ниjе постоjала, а и сада jош увек влада лоша ситуациjа, мада се све креће ка благом побољшању. Владала jе неслога, а наши староседеоци коjи су пре 40 и више година дошли на ове просторе као такозвани „гастарбаjтери“ све више и више заборављаjу на своjе корене и не уче своjу децу шта смо и ко смо, одакле долазимо и куда ћемо у будућности ако наставимо лошим путем!

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

На слици: Излагање господина Звонка Димитриjевића

Из тих разлога jе покренут и први српски омладински часопис на териториjи Аустриjе са називом„Споjи!“ као додатни инструмент у борби за очувањем српског националног, културног и духовног идентитета у расеjању!

Циљеви часописа су да информише пре свега српску омладину у Аустриjи и окружењу о горећим питањима из области српског jезика и писма, српске историjе и традициjе, српске културе и духовности и да им приближи Србинову светосавску православну веру.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011 SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

На слици: Додела првих примерака другог броjа „Споjи!“ Диjани Дивљак, представници КСК „Петар Кочић-Змиjање“ из Фигена и Бранету Санчанину, председнику КУД-а „Острог“ из Инсбрука

Важно jе такође напоменути да часопис носи назив „Споjи!“, а то значи да ниjе идентичан назив са именом нашег удружења, jер до скраћенице нашег пуног назива удружења  долазимо тако што од сваке поjединачне речи нашег пуног назива употребимо почетно слово. То значи: Српска – С, Православна – П, Омладина – О и Инсбрук – И и између слова О и И у загради додамо слово (Ј) – тако добиjамо СПО(Ј)И, односно реч „споjи“,  као синоним за слогу и саборност, коjа би требала да влада у српском народу.

Са друге стране назив часописа гласи „Споjи!“ и то обавезно са узвичником, тако да jе назив новопокренутог часописа jедан апел и позив српскоj омладини и осталим Србима  да се повежу, сложе и покажу на добром делу и све то на славу и спасење нашег народа!

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

На слици: Додела захвалнице СПО(Ј)И-а, господину Милутину Ђорђевићу из Инсбрука

Часопис „Споjи!“ излази два пут годишње, то значи сваких отприлике шест месеци и то увек на jедан од правосавних празника, а за сада се може купити у Храму СПЦ у Инсбруку, Куфштаjну,  Брегенцу, Салфелдену, Линцу, Тулну, Енсу, Винер Ноjштату и у свим Храмовима у Бечу, тj. у скоро свим Храмовима наше Свете Цркве у Аустриjи, као и у Храмовима у Берлину, главном граду Немачке. Часопис се може набавити и по наруџбини путем наше интернет презентациjе:www.spoji.org, након коjе ће бити достављен на кућну адресу поручиоца широм света.

Часопис кошта 5 евра за купце са териториjе Европске Униjе, 5,50 шваjцарских франака за купце на териториjи Шваjцарске, 5 конвертабилних марака за купце из Босне и 300 динара за читаоце из Србиjе, а сав новац коjи ће бити прикупљен од продаjе часописа намењен jе хуманитарним акциjама коjе редовно спроводимо на териториjи бивше Југославиjе заjедно са нашим братским организациjама.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/spoji/06.JPG

На слици: Додела бронзане плакете, Милици Радоjевић, трећем наjактивниjем члану у другоj трећини 2011. године

Такође jе важно за напоменути да за часопис „Споjи!“ пишу угледни аутори из разних области: представници српских патриотских невладиних организациjа, српски писци, хуманитарци, представници медиjа, спорта, Цркве, српски студенти,представници аустриjских институциjа итд

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

На слици: Додела сребрне плакете, Катарини Бећаревић, другом наjактивниjем члану у другоj трећини 2011. године

Други броj часописа „Споjи!“ са називом „Понос српског бића, наша jе ЋИРИЛИЦА!“ са главном темом „Очуваjмо ћирилицу!“ у тиражу од 600 примерака излази у уторак, 27. септембра 2011. године на Крстовдан када и почиње продаjа часописа у свим Храмовима и путем наше интернет презентациjе! Пошто jе то радни дан, чланови СПО(Ј)И су већ у недељу 25. септембра организовали хуманитарни штанд испред Храма рођења Св. Јована Крститеља у Инсбруку на коjем су продавали други броj часописа „Споjи!“, а било jе и бесплатних колача и пића за све парохиjане.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

На слици: Додела златне плакете, Јелени Радисављевић, наjактивниjем члану у другоj трећини 2011. године

У другом броjи „Споjи!“ сви читаоци ће бити у могућности да се уз 9 различитих рубрика на 108 страница jош боље упознаjу са радом нашег и наших братских удружења, да доста интересантног виде, а што jе наjважниjе биће у прилици да прочитаjу разна сведочења о судбини ћирилице, коjа садрже разна сагледавања њене прошлости, садашњости и будућности, као и разна понуђена решења на питање како да сачувамо наше jедино писмо – ЋИРИЛИЦУ!

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

На слици: Додела златне плакете, Душану Игњатовићу, наjактивниjем члану у Аустриjи ван Инсбрука у другоj трећини 2011. године – преузела jе Диjана Игњатовић

Желимо да додамо да су за сам краj промотивне вечери представљене и важне информациjе о раду СПО(Ј)И, попут оснивања проjекта на друштвеном пољу под називом „ФК Споjи!“, затим jе испричана прича о великоj хероини из Инсбрука Диани Будисављевић, наjављено jе следеће предавање, коjе се припрема за 8. октобар 2011. године у Инсбруку. Тада ће гост предавач СПО(Ј)И-а бити проф. др др Волфганг Рорбах, коjи ће предавати на тему „На трагу Срба у Аустриjи“.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

На слици: Хуманитарни штанд испред Храма у Инсбруку – недеља, 25.09.2011.

Након тога, свим присутнима се представио и будући проф. српског матерњег jезика у Инсбруку, господин Звонко Димитриjевић, коjи jе обjаснио начин приjаве за наставу српског jезика и ћириличног писма у аустриjским школама, те су после његовог излагања уручене плакете наjактивниjим члановима СПО(Ј)И-а за другу трећину 2011. године, као и захвалница за свеукупни допринос и залагање у остварењу циљева Српске Православне Омладине Инсбрук, коjа jе додељена великом приjатељу нашег удружења, господину Милутину Ђорђевићу из Инсбрука.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

На слици: Хуманитарни штанд испред Храма у Инсбруку – недеља, 25.09.2011.

Бронзана плакета са ликом Карађорђа додељена jе Милици Радоjевић, сребрна плакета са ликом Петра Петровића Његоша додељена jе Катарини Бећаревић, а златне плакете са ликом Светог Саве додељене су Јелени Радисављевић, коjа се са своjих 17 година одлично показала на добром делу, као и главном представнику СПО(Ј)И у Бечу и jедном од оснивача СПО(Ј)И, Душану Игњатовићу у чиjе jе име плакету преузела његова  сестра Диjана Игњатовић.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се jош jедном захваљуjе свим приjатељима, подржаваоцима и члановима, коjи су своjим присуством увеличали промоциjу другог броjа „Споjи!“ и испунили просториjе Бухгалери до последњед места, а посебно се захваљуjем свим братским удружењима и донаторима, коjи су помогли штампање другог броjа и онима коjи су себи већ обезбедили примерак истог!

Сачуваjмо ћирилицу слогом!

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: