fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ ИНИЦИЈАТИВЕ О ПРОГЛАШЕЊУ СТЕПИНЦА ЗА СВЕЦА

Кардинал Кох и Томислав Николић

Кардинал Кох и Томислав Николић

Предсjедник Србиjе Томислав Николић у разговору са папским изаслаником кардиналом Куртом Кохом изразио jе забринутост да би одлука о проглашењу Алоjзиjа Степинца за свеца нарушила све што jе до сада урађено на побољшању односа Србиjе и Хрватске.

Пожеливши добродошлицу кардиналу Коху, коjи jе предсjедник Папског савjета за промоциjу хришћанског jединства, Николић jе истакао захвалност Ватикану на ставу о непризнавању jеднострано проглашене независности Косова и Метохиjе.

„Та подршка значи много за очување државе и народа, као и хришћанским коренима Косова и Метохиjе, као интегралног дела Србиjе“, нагласио jе Николић.

Он jе истакао да Србиjа и Ватикан диjеле сличне ставове о изазовима са коjима се суочава међународна заjедница, саопштено jе из прес службе предсjедника Србиjе.

Николић jе изразио боjазан поводом прогона хришћана, без обзира на то да ли су православци, католици или протестанти, те нагласио да ескалациjа тероризма упереног на хришћанство изискуjе превазилажење разлика и успостављање континуираног диjалога између припадника хришћанских заjедница.

Говорећи о инициjативи Римокатоличке цркве да се кардинал Алоjзиjе Степинац прогласи за свеца, Николић jе рекао да исказуjе искрено поштовање према свим вjерским заjедницама у Србиjи. „И зато Вас молим да када броjите зрна у jедноj руци, пребаците у другу и преброjите поново“, рекао jе Николић.

Кардинал Кох jе изразио увjерење да би посjета папе Србиjи значаjно доприниjела чвршћоj сарадњи вjерских заjедница и помирењу народа бивше Југославиjе, те напоменуо да ће о томе разговарати и са Његовом светости патриjархом српским Иринеjем и представницима Српске православне цркве.

Кох jе пренио Николићу поздраве папе Фрање, нагласивши његово задовољство поводом предстоjеће званичне посjете предсjедника Србиjе Ватикану у септембру ове године.

Он се сагласио са Николићем да су мета терориста хришћани и истакао неопходност њиховог jединства и превазилажења разлика.

Кох jе предложио да буде формиран стручни тим Римокатоличке цркве и Српске православне цркве, коjи ће истражити све историjске чињенице и настоjати да се кроз диjалог успоставе сарадњу и разумиjевање.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ПАПА ФРАЊО ПРЕДЛОЖИО СПЦ РАЗГОВОР О СТЕПИНЦУ …

Душко М. Петровић: Степинац jе брига Ватикана – Jadovno 1941.

мамбертиjу предат званичан став о канонизациjи степинца

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: