fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Чичак: У Јадовну нема скелета Срба!?

Сталном негирању злочина коjи су починиле усташке снаге 1941. године, осим званичника Републике Хрватске, придружио се и предсjедник Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО) Иван Звонимир Чичак, тврдећи да се у злогласноj Шарановоj jами, наjпознатиjем стратишту тог логорског комплекса, не налази ниjедан скелет!

Он jе рекао да jе, као члан Државне комисиjе за ратне злочине у Другом свjетском рату на подручjу Хрватске, дошао до сазнања да на мjесту на коjем се већ годинама одаjе почаст убиjеним из 1941. нису пронађени остаци жртава и да се Дан сjећања, коjи jе обиљежен и у недjељу, одржава на мjесту гдjе ниjе било никаквог страдања.

– То jе потврдио и Срећко Божићевић, хрватски спелеолог, коjи се jош шездесетих година спуштао у jаму и обjавио своjе истраживање у коjем се наводи да тамо нема ниjедног скелета, ни кости. Послиjе тога, нико ниjе то истраживао, jер нема политичке воље, а постоjе и судски налози да се jама откриjе и истражи шта jе права истина. Неспорно jе да jе на том подручjу био логор, али важно jе да се jедном стави тачка на „и“, те да се истражи да ли jе у комплексу логора убиjено 20.000 или 40.000 људи, jер досадашња истраживања су врло различита, а тако jе и са jамом над коjом се обиљежава годишњица злочина из тог периода – рекао jе Чичак за Пресс.
Увреда потомцима

На ове тврдње оштро jе реаговао предсjедник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Басташић коjи наглашава да су овакве изjаве само покушаjи да се шокира jавност, без икаквих претходно прибављених доказа.

Комеморациjа у сjенци контраскупа „домобрана“!
Комеморативним скупом код споменика у Јадовну, у близини Госпића, у недjељу jе обиљежен Дан сjећања на неколико десетина хиљада убиjених људи у том усташком логору. Уочи комеморациjе, недалеко од мjеста обиљежавања трећу годину узастопно окупили су се на контраскупу представници неколико хрватских удружења ветерана из рата деведесетих година, с поруком да су броjке жртава о коjима се говори на Дану сjећања „историjски фалсификат“!? Носећи транспарент „Пиjетет жртвама – да, четничко-комунистичком антифашизму – не!“, они су покушали да блокираjу пролаз до мjеста комеморациjе, али их jе полициjа брзо уклонила с пута.

– Чичак jе изрекао неистину коjа поново убиjа жртве и вриjеђа њихове потомке. Постоjе многа свjедочанства и истраживања коjа су потврдила да су у Шаранову jаму бацани убиjени у логору. То наjбоље потврђуjе истраживање спелеолога Тихомира Паjалића, коjи jе jош шездесетих година прошлог виjека обjавио пресjек jаме, а у том документу се наводи да на дну постоjи 1,35 метара седиментираних костиjу. Према том извjештаjу, може се закључити да jе ту убачено више од 1.000 жртава, а поред тога постоjе и снимци скелета – рекао jе Басташић.

Према његовим риjечима, због изношења неистина о логору Јадовно ово удружење планира и да подигне тужбу против Чичка.
Опциjа тужбе

– Ми ћемо сигурно размотрити и опциjу тужбе, али нас jе запрепастило да нико из институциjа РС и Србиjе, те српских националних друштава из Хрватске ниjе реаговао на овакве лажи. Ја сам у неколико наврата тражио да jавно буде испитана и истражена Шаранова jама, али да то уради комисиjа коjе неће бити под ингеренциjом Хрватске, што до сада ниjе било могуће – рекао jе Басташић.

Предсjедник Српског народног виjећа у Хрватскоj Милорад Пуповац обjашњава да сви докази показуjу сасвим другачиjу слику од оног што тврди Чичак, упркос све чешћим покушаjима да се негира и прећути оваj злочин, што потврђуjу и изjаве предсjедника Хрватског хелсиншког одбора.

– Чињеница jе да свjедоци и документи, па чак и они из усташке власти, показуjу да су многе жртве завршиле на дну неке од jама у Јадовну. Мени jе чудно да се г. Чичак позива само на наводно истраживање jедног човjека, занемаруjући у потпуности остале доказе, али то jе jедна константна политика Хелсиншког одбора, коjи се у потпуности разликуjе од оног што jе некад био – закључио jе Пуповац.

Извор: PRESS ONLINE

 

Везане виjести:

Усташе ће вам опростити што су вас убиjале – Jadovno 1941.

ЧИЧКОВА ЈАЛОВА РАБОТА НА УМАЊИВАЊУ ЗЛОЧИНА …

Пут дуг два дана ћутања – Jadovno 1941.

ВИДЕО: Јадовно, путевима убиjених предака – Jadovno 1941.

Комплекс Јадовно – Complex Jadovno – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: