ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛЕСТЕРУ

Позивамо Вас да нам се придружите на отварању изложбе:

"Моје Јадовно", у Лестеру, UK у суботу, 16. новембра 2013. у 13:30 часова у дому четничког Покрета на адреси; 7 - 13 Saxby Street, Leicester, LE2 0ND. На отварању изложбе, оснивач и предсједник УГ Јадовно 1941 Душан Басташић одржаће краће предавање под насловом:

„Госпићка група логора, први ликвидациони центар НДХ“

Изложбу организују: Црква Св. Вел. Георгија у Лестеру  и Удружење грађана "Јадовно 1941." из Бањалуке. Ауторски тим изложбе: Предраг Лозо, Драгослав Илић, Душан Басташић.Као и у Лондону, изложба се поставља у Лестеру, захваљујући пресудној помоћи породице Симић из Лондона, наших Јадовничких добротвора. Хвала им!

 

Јадовно 1941.

 

Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, наставља свој пут. Изложба које је до сада виђена у: Новом Саду,Београду, Сремским Карловцима и МитровициМузеју Семберије у Бијељиниу добојском музеју, Деревенти, Броду, Источном Новом Сарајеву, Требињу, као и у Њујорку и Лондону биће 16. новембра представљена и у Лестеру, граду удаљеном од Лондона око 120 километара, гдје постоји бројна српска емигрантска заједница у Великој Британији.  Изложбена поставка биће отворена на Ђурђиц, храмовну славе наше цркве у Лестеру, и традицонални датум великог окупљања равногораца из дијаспоре.

Злочин над злочинима, и злочинци над злочинцима, у НДХ нанијели су народу на овим просторима губитке од којих се још нисмо опоравили. Посјетиоци ће имати прилику да упознају обичне животне приче које свједоче о страдању, којег олако заборављамо. Свједочећи о Јадовну, као комплексу логора смрти у којем је према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, страдало 40 123 жртве, видјећемо колико је то страдање дио породичног и националног идентитета.

Посјетиоци изложбе, за које претпостављамо да знају мало или готово ништа о величини и бруталности злочина у овом комплексу логора, добиће прилику да се упознају са свим значајним аспектима јадовничког страдања Срба и Јевреја.

Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у којем је то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историјских извора и истовремено је путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа меморијализацији значајних догађаја, који карактерно одређују идентитетско-судбинске детерминанте једног колективитета.

Изложба је истовремено и предмет сталне интеракције прошлости и људи који се њоме баве са научног становишта, али и просјечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакције и одјеци изложбе веома значајни“ , наводе организатори из Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракција ствара једну нову димензију изложбе која ће са новим мјестима излагања донијети нове реакције и одразе, који су саставани дио настојања да се у стручну и ширу јавност унесе премиса о значају формирања колективног памћења на страдале претке, као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих. 

 


„Моје Јадовно" у Лестеру | "Moje Jadovno" u Lesteru

 

Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове пријератне фотографије, али и фотографије преживјелих чланова њихових породица, склопљене у јединствене животне приче опомињу нас да је човјек као личност и његова породица, нажалост основна јединка овог страшног злочина, којој морамо посветити највећу пажњу, да се између осталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако је имао и своју идеолошку припрему као претходницу и она заузима један значајан дио у изложбеној концепцији, као и вријеме послије злочина у бившој Југославији, гдје можемо видјети један идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

Ово су само неки од више дијелова који чине изложбену поставку „Моје Јадовно“ као цјелину и који се најбоље „преживе“ и саосјете приликом посјете и прегледа изложбе. Јадовно никако није ни по свом обиму ни по карактеру, локално стратиште, па је тако ова изложба  својеврсно путујуће свједочење.

 

Вијести о досадашњим мјестима гдје је постављена изложба:

НАРЕДНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛЕСТЕРУ

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛОНДОНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno 

БЛ - Отворена изложба "Моје Јадовно"

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Изложба „Моје Јадовно“ у Добоју (ВИДЕО)

12.03.2013. - ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно