fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ХАН ПИЈЕСАК: ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ У УСТАШКИМ ЛОГОРИМА СМРТИ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/han-pijesak-izlozba.jpg

ХАН ПИЈЕСАК, 6. ЈУЛА /СРНА/ – На Хан Пиjеску отворена jе изложба докумената, записа и фотографиjа под називом „Моjе Јадовно“ на коjима су приказана страдања српског народа у комплексу усташких логора смрти Јадовно.

Аутори изложбе су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић, а организатори Удружење „Јадовно 1941“ из Бањалуке коjе окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Јадовно и Центар за омладину
и спорт „Поглед“ са Хан Пиjеска.

Министар просвjете и културе Републике Српске Горан Мутабџиjа изjавио jе синоћ да jе изложба важна за културу сjећања, коjа се настоjи његовати да се овакве ствари више не би поновиле.

Он jе рекао да ће 15 професора историjе из Републике Српске ускоро, у сарадњи са израелским Музеjом „Јад Вашем“, посjетити Израел, гдjе ће похађати курс „Култура сjећања“.

Према његовим риjечима, професори ће се на том курсу едуковати да би дjеци могли представити тешке садржаjе.

Предсjедник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић рекао jе да су на овоj изложби приказани неки оргинални документи, записи и фотографиjе, коjи свjедоче о великом страдању у усташком логору Јадовно.

За посjетиоце изложбе организована jе видео презентациjа о страдању српског народа у комплексу логора смрти у Независноj Држави Хрватскоj.

Изложба jе до сада организована у Бањалуци, Новом Саду, Београду Сремским Карловцима, Биjељини, Дервенти, Броду, Источном Сараjеву, Требињу, Теслићу, Билећи, као и у Лондону, Њуjорку, Лестеру и Ослу.

Према до сада прикупљеним подацима, коjи нису коначни, у комплексу логора смрти Независне Државе Хрватске Јадовно – Госпић – Паг убиjено jе 40.123 људи, од коjих 38.000 Срба и 2.000 Јевреjа.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Први пут с дедом на Јадовну

Зашто ћу поћи на Јадовно – Jadovno 1941.

Видео: Дани сjећања на Јадовно 1941-2014.

Политика: Ако заборавимо Јадовно…

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: