fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Наредна изложба „Моје Јадовно“ у Лестеру

English

Амбaсадор Републике Србије у Великој Британији господин Огњен Прибичевић
Амбaсадор Републике Србије у Великој Британији
господин Огњен Прибичевић

Изложба и предавање „Моје Јадовно“ о српским страдањима у вријеме Другог свјетског рата, који су синоћ отворени у Лондону, биће 16. новембра представљени и у Лестеру, граду удаљеном од Лондона око 120 километара, гдје постоји бројна српска емигрантска заједница у Великој Британији, рекао је Срни предсједник удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Басташић

Изложбу су са великом пажњом прегледали Његова екселенција амбасадор Србије у Великој Британији господин Огњен Прибићевић са супругом и парох СПЦ у Лондону Горан Спајић
Изложбу су са великом пажњом прегледали Његова екселенција амбасадор Србије у Великој Британији господин Огњен Прибићевић са супругом и парох СПЦ у Лондону Горан Спајић

Басташић је истакао да је на изложби у Лондону, на 17 паноа, углавном српској заједници објелодањена истина о страдању у Јадовном, али и у Јасеновцу, Доњој Градини, по херцеговачким јамама у Пребиловцима, Клепцима, у Ливањском и Гламочком пољу, на острву Пагу, Грубишином пољу, у Подрињу…

Отварању изложбе присуствовали су и прота Радмило Стокић из Лестера, Јадовнички добротвор господин Слободан Симић, свештеник Драган Лазић и Бошко Зечевић, секретар Покрета српских четника "Равна Гора"
Отварању изложбе присуствовали су и прота Радмило Стокић из Лестера, Јадовнички добротвор
господин Слободан Симић, свештеник Драган Лазић и
Бошко Зечевић, секретар Покрета српских четника „Равна Гора“

„Настојао сам поменути што више мјеста гдје су страдали Срби, а наша је дужност и одговорност да сачувамо у трајно памћење њихово страдање, не само због тога што је то одговоран однос према нашим невино страдалим прецима, него је то и наш залог за сигурнију будућност и биолошки опстанак потомака“, рекао је Басташић.

Предавању и изложби о српским страдањима у Лондону присуствовали су и конзул Србије у овом граду Љиљана Зарубица, те академик Србољуб Живановић.

Басташић је истакао да су изложба и предавање у Лондону организовани захваљујући члановима Удружења „Јадовно 1941.“ у овом граду, а 16. новембра изложба и предавање „Моје јадовно“ биће одржано у Дому четничког покрета у Лестеру.

Према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, у усташком комплексу логора смрти Јадовно – Госпић – Паг на најбруталнији начин убијене су 40.123 жртве.

Аутори изложбе, постављене у Дому епископа Николаја у Лондону, су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић.

Изложба је до сада виђена у Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима, Сремској Митровици, Бијељини, Добоју, Дервенти, Броду, Источном Новом Сарајеву, Требињу и Њујорку.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: