fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Постављен крст на Сланој!

Питање jе само jе ли неко провjерио да ли jе до сада срушен, или у стилу Кjу Кукс Клана запаљен?

Парастос код Спомен крста изнад Пашке увале Слана

Парастос код Спомен крста изнад Пашке увале Слана

Приjе седам дана наше телевизиjе и други електронски медиjи, нису обjавили као ударну виjест да jе на мjесту истинске плаве гробнице српског народа на острву Пагу, постављено jедино достоjно и озбиљно спомен-обиљежjе жртвама из 1941. године.

Фронтал већ дуго прати оживљавање сjећања на jасно обjашњење зашто Срба нема више у данашњоj Неовисноj Републици Хрватскоj, као што их jе требало нестати у Независноj Држави Хрватскоj Анте Павелића. Проблем jе само што то не слиjеде српске владине и невладине институциjе.

Истим jедним таквим дрвеним крстом jе обиљежено по први пут у историjи стварно мjесто логора Јадовно, што jе истовремено обиљежило и прекид сарадње удружења Јадовно 1941. из Бање Луке, са Српским народним виjећем и другим хрватоликим институциjама у Неовисноj Републици Хрватскоj. Њима су риjечи као геноцид, наставак геноцида или просто хапшење људи због ношења српске заставе – непримjерене.

Потомци и поштоваоци жртава комплекса логора смрти Госпић –Јадовно – Паг код Спомен крста на мjесту логора Јадовно

Потомци и поштоваоци жртава комплекса логора смрти Госпић –Јадовно – Паг код Спомен крста на мjесту логора Јадовно

Пуно тога jе овдjе написано о Јадовну, а такође и о Сланоj, да свако ко има и мало соли у глави може употриjебити претраживач и сазнати све што га занима, уколико до сада не зна. А гриjех jе према себи самом то не знати.

Поготово то да jе камена спомен-плоча постављена на Сланоj први пут након 1991. године два пута ломљена, а да то ниjе пренио ни jедан озбиљан медиj у српском простору. Зато сада треба пазити на дрвени крст.

Фронтал доноси ово саопштење удружења Јадовно 1941. да би подгриjало ватру, jер у нашим медиjима она никад ниjе достоjно ни распламсана. Дугуjемо то свим нашим прецима невино страдалим у геноциду коjи jе претходио Јасеновцу.

Оно што наше телевизиjе нису прениjеле као ударну виjест

Поводом обиљежавања Дана сjећања на Јадовно 1941. године, потомци jадовничких жртава окупљених око удружења грађана „Јадовно 1941.“, благословом Његовог преосвештенства Епископа горњокарловачког Г. Герасима, започели су своjе сабрање у петак 19-ог jуна 2015. године у поподневним часовима у храму Ваведења Пресвете Богородице у Плашком, гдjе jе уз присуство великог броjа вjерника освећен крст коjи су потомци жртава дониjели из Бањалуке.
Потом jе Дому културе одржана промоциjа књиге (Х)Историjа осушене збиље, аутора Николе Копца, коjа jе свjетлост дана угледала захваљуjући издавачу УГ „Јадовно 1941.“

У суботу 20-ог jуна код Шаранове jаме, парастос за све православне Србе побиjене у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, служили су свештеници Митрополиjе београдско-карловачке и Епархиjа браничевске, ваљевске, бихаћко-петровачке и горњокарловачке.

Копање темеља за Спомен крст изнад Пашке увале Слана

Копање темеља за Спомен крст изнад Пашке увале Слана

Предсjедник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Ј. Басташић, захвалио се Епископу Г.Герасиму на благослову да се шесту годину за редом обиљежи Дан сjећања на Јадовно 1941. Он jе подсjетио све сабране на те страшне дане у коjима jе на наjсвирепиjи начин побиjено више од 40.000 људи, међу коjима jе било преко 38.000 српских жртава.

Након парастоса дио сабраног народа упутио се мученичком стазом jадовничком ка мjесту некадашњег логора Јадовно на Велебиту. На самом мjесту логора, поред часног крста коjи су потомци жртава поставили 2012. године, парастос jе служио свештеник Епархиjе браничевске Милош Мишчевић.

Полагање виjенца у Пашки канал 2015.

Полагање виjенца у Пашки канал 2015.

Други дио ходочасника, бродом из Карлобага отпловио jе ка ували Слана на острву Пагу гдjе су поставили крст у крвљу српких мученика натопљеноj каменоj пустињи а затим након тога и у Метаjну, гдjе jе на локациjи некадашњег логора за жене и дjецу по први пут одржан помен.

Овом молитвеном сабрању присуствовали су и изасланик предсjедника Републике Српске Миладин Драгичевић, секретар у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретариjата за вjере Драган Давидовић, предсjедник Српског демократског форума у Хрватскоj Вељко Џакула, секретар Српског народног форума из Вуковара Зоран Коjић те потомци и поштоваоци жртава из Србиjе, Српске, региона и диjаспоре.

Извор: Фронтал

 

Везане виjести:

Tesla at Jadovno

Брендирање Јадовна – Jadovno 1941.

Метаjнска литиjа 2015. – Jadovno 1941.

НИН: Без имена и спомен-обележjа

Ми вас нисмо заборавили!

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: