fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Изложба у Сремским Карловцима: Потресна свједочења о страдању Срба у комплексу логора Јадовно

Изложба докумената о логору Јадовно, првом усташком казамату основаном у Независноj Држави Хрватскоj /НДХ/ за ликвидациjу Срба и осталих житеља нехрватског пориjекла, отворена jе синоћ у галериjи Културног центра у Сремским Карловцима. 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/karlovci1.JPG

Изложбу су, уз ауторски тим Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке, у чиjе име jе говорио предсjедник тог удружења Душан Ј. Басташић, приредили Сремскокарловачка уметничка радионица и Друштво новинара Воjводине.

„Изложба под називом `Моjе Јадовно` изазвала jе велику пажњу Карловчана, тим пре што jе ово први пут да jе после пуне 72 године приређена у Сремским Карловцима, одакле су усташе већ почетком 1941. године у логор одвеле 12 наjвиђениjих српских интелектуалаца“, рекао jе Срни предсjедник Друштва новинара Воjводине Младен Булут.

Од свих њих, коjи су трагично завршили своj живот, преживио jе jедино Стеван Ћирић, брат некадашњег владике бачког Иринеjа Ћирића.

Булут каже да излагања Душана Басташића и Данета Ластавице, истраживача усташких злочина геноцида на подручjу Лике, коjи jе као 13-годишњи дjечак био живи свjедок довођења и убиjања логораша, као и друга свjедочење никога нису оставила равнодушним.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/karlovci2.JPG

„Њихова сећања на ове догађаjе претворила су скуп у своjеврсни помен, коjем jе изношењем других поjединости и чињеница посебно допринео историчар Жарко Димић, директор Архива Српске академиjе наука и уметности, коjи jе говорио не само о jадовничким жртвама, него и о осталим жртвама коjе су пострадале у Сремским Карловцима и околини након чистке коjу jе провео злогласни Виктор Томић у Срему“, рекао jе Булут.

Комплекс усташких логора ”Јадовно” jе први од свих нацистичких логора, jер jе отворен у прољеће 1941. у НДХ. То само говори да jе отварање овог логора смрти брижљиво припремано у годинама коjе су претходиле.

Први логори у нацистичкоj Њемачкоj почињу са радом 1942. Осим тога што су предњачили у времену отварања логора, усташе из НДХ су предњачиле и у монструозности и бруталности убиjања жртава.

У велебитским jамама и на острву Пагу, на наjзвjерскиjи начин животе jе скончало више од 40.000 људи, од дjеце до стараца, свештеника и угледних људи до сељака, од коjих било наjвише православних Срба.

Извор: срна

Везане виjести:

ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

ПРВЕ ЖРТВЕ УСТАШКОГ ТЕРОРА И ГЕНОЦИДА  

ЗАШТО СУ КАРЛОВЦИ ЗАБОРАВИЛИ СУГРАЂАНЕ СТРАДАЛЕ ТОКОМ ОКУПАЦИЈЕ НДХ?

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: