fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НДХ ОБИЉЕЖАВАТИ 21. АВГУСТА

Камени цвиjет у Јасеновцу

Камени цвиjет у Јасеновцу


Спомен-фондациjа Јасеновац и Холокауст (Јасеновац анд Холоцауст Мемориал Фоундатион) упутила jе данас приjедлог Европском парламенту да 21. август прогласи за међународни дан сjећања на жртве усташког режима у Независноj Држави Хрватскоj (НДХ) у Другом свjетском рату.

Ова добротворна организациjа из Велике Британиjе саопштила jе да jе оваj датум предложен jер jе на таj дан 1941. године наjвећи систем хрватских концентрационих логора Јасеновац „почео да гута све оне чиjи jе jедини злочин био што нису били Хрвати римокатоличке вjероисповиjести, у првом реду Србе, Јевреjе и Роме“.

Сви британски парламентарци су позвани да подрже ову инициjативу, а специjални захтjев за подршку такође jе упућен и предсjедаваjућем ОЕБС-а, министру спољних послова Србиjе Ивици Дачићу.

Из Фондациjе подсjећаjу да су се, за разлику од нацистичких концентрационих логора за истребљење гдjе jе геноцид био „индустриjализован“, системи хрватских концентрационих логора „истакли у бестиjалном и патолошком мучењу жртава какво ниjе запамћено у историjи човjечанства, сjедињаваjући европски Холокауст са симултаним програмом Србоцида и Ромицида“.

„Само сjећањем на све ове невине жртве, било да су убиjане на кућним огњиштима, бацане у бездане jаме или пак морене у хрватским концентрационим логорима за истребљење, моћи ћемо коначно рећи `Никада више`“, поручила jе директор Спомен-фондациjе Јасеновац и Холокауст Драгана Миjатовић Томашевић.

У Фондациjи очекуjу да ће оваj приjедлог бити размотрен и усвоjен у Европском парламенту и да ће 21. август, почетак рада jасеновачког система хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреjа и Рома, бити проглашен даном сjећања на жртве геноцида и Холокауста на териториjи НДХ у Другом свjетском рату.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

What was Jasenovac? – Jadovno 1941.

АУТОРКЕ ДРАГАНЕ МИЈАТОВИЋ-ТОМАШЕВИЋ

Сећање на jасеновачке жртве – Jadovno 1941.

ЈАСЕНОВАЧКА „АНАТОМИЈА ЗАБОРАВА“ У ЛОНДОНУ – Jadovno …

Јасеновац – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: