fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРПСКИМ ЖРТВАМА ДАТИ ИМЕНА ДА СЕ ЊИМА НЕ БИ МАНИПУЛИСАЛО

Donja_Gradina_2-0664d136Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изjавио jе, поводом 74 године од оснивања Независне Државе Хрватске (НДХ), да данас, када Хрвати масовно одржаваjу мисе задушнице творцу НДХ-а Анти Павелићу, Срби мораjу бар да се присjете жртава и да учине све да се утврде имена жртава да њихов броj не би остао предмет манипулациjе.

Штрбац jе у изjави за Срну рекао да о томе каква су била страдања у НДХ наjбоље свjедоче Јасеновац и Градина и указао да Срби, не само да треба да на наjвишем свjетовном и црквеном нивоу обиљеже 19. април, када jе извршен пробоj Јасеновца него да коначно уђу у озбиљан проjекат утврђивања имена жртава.

„Подаци су драстично различити. У тоj музеjскоj поставци у Јасеновцу jе 83.000 имена. На другоj страни, у Градини на паноима jе наведено 700.000 страдалих. Срби мораjу учинити све да српске жртве добиjу имена да би постале видљиве“, упозорио jе Штрбац.

Он jе нагласио да jе податак, иза коjег стоjи Загреб, о 83.000 убиjених и исто толико имена, изузетно застрашуjући, али и да остале жртве мораjу имати име, jер њихове судбине су одредиле животе њихових породица и учиниле да „њихови преци више немаjу потомке“.

Колико jе истина о Јасеновцу и монструозности НДХ важна данас и у будућности, Штрбац jе илустровао подсjећањем да jе у недавном процесу по међусобним тужбама Србиjе и Хрватске за геноцид Србиjа да би доказала злочин геноцида у континуитету Међународном суду правде предочила случаj Јасеновац.

„Тек кад се суочите постанете свjесни огромних пропуста из прошлости. Какве доказе да предочите за тврдње о 700.000 мртвих у Јасеновцу. Да имате попис имена, онда jе то чињеница о коjоj нема дискусиjе. Мислим да никада ниjе касно да се жртвама врате имена. Да не буду само броjке. Била би правда када би на српскоj страни у Градини била написана имена“, сматра Штрбац.

Он указуjе да jе попис неопходан да не би у перспективи као званична истина о броjу страдалих била прихваћена она коjу jе у своjоj књизи „Беспућа повиjесне збиље“ изнио уочи рата деведесетих година прошлог виjека предсjедник Хрватске Фрањо Туђман.

„Сваке године уочи обиљежавања пробоjа питам се оно што сам се питао и те 1991. године. Зар jе могуће да jе жртве свео на 30.000 до 33.000? Зар jе могућа толика манипулациjа жртвама?“, рекао jе Штбац.

Он jе констатовао да Срби треба да схвате колико jе истине у староj пословици да онаj ко не храни своjу истину храни туђу лаж, да се освиjесте и озбиљно уђу у проjекат пописивања jасеновачких, али и свих српских жртава, бар оних убиjених у 20. виjеку.

„Потребно jе да се уз ангажовање СПЦ, државних власти у српским земљама и диjаспоре крене у изградњу jедног српског мемориjала коjи ће за Србе имати значаj као што га данас има храм Светог Саве, коjи ће их уjединити у истини и слози“, изjавио jе Штрбац.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Иванишевић: Факти доказуjу геноцид у НДХ – Jadovno 1941.

Dane Lastavica: HRVATSKI GENOCID NAD SRPSKIM I …

Геноцид у НДХ: Заборављене жртве некадашњег Ливањског …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: