fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PROMOCIJA KNjIGE „MITROPOLIT SVETI PETAR ZIMONjIĆ“

Knjiga_o_mitropolitu_Svetom_Petru_Zimonjicu-e5f0f3d7U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u utorak, 21. aprila, biće predstavljena knjiga „Mitropolit Sveti Petar Zimonjić“ čiji je autor sveštenik Ranko Bilinac.

Riječ je o doktorskom radu protojereja Bilinca, koji je odbranjen na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Autor u knjizi govori o životu i radu mitropolita hercegovačkog i primorskog Petra Zimonjića koji je mučenički postradao 1941. godine od ustaša.

Jedan od recenzenata umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije ističe da se knjiga, iako stručna istorijsko-bogoslovska studija, čita sa velikom pažnjom, i zbog značaja mitropolita Petra Zimonjića u novijoj crkvenoj i nacionalnoj istoriji, ali i zbog obilja podataka i materijala koji sadrži, kao i načina na koji ga autor izlaže, obrađuje i procjenjuje.

Drugi recenzent knjige je Njegovo preosveštenstvo epsikop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

O knjizi bi na promociji trebalo da govore dekan Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Darko Đogo i predavač na ovom fakultetu protojerej-stavrofor Nenad Tupeša.

Mitropolit Petar Zimonjić kanonizovan je 1998. godine, a dvije godine kasnije uvršten je u red svetitelja.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

PROMOVISANA KNjIGA O SVETOM PETRU DABROBOSANSKOM

KAKO JE STRADAO MITROPOLIT PETAR ZIMONjIĆ – Jadovno …

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: