fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба /1941-1945/

Ова књига jе траjни споменик невиним жртвама усташко фашистичког терора у Цазинскоj краjини.
korice-knjige-stradanja-cazinska-krajina.jpg
Насловна страна књиге.

После четрдесет година истраживања о страдању народа током Другог светског рата, у Цазинскоj краjини, а за 70-ту годишњицу тих ужасних збивања, обjављена jе друга књига борца НОР-а и носиоца „Партизанске споменице 1941. године,, Душана Д. Миљковића под насловом Страдања у Цазинскоj краjини и антифашистичка борба /1941-1945/.

У књизи су кроз неколико целина дати прикази о страдању пре свега српског, али и осталих народа коjи нису прихватили усташку власт и злочине коjе су усташе примењивали посебно према србима православне вероисповести, Јевреjима и Ромима.

У првом делу су наведени подаци о успостави власти NDH у Великоj жупи Бихаћ, пре свега у насељима дела општине Бихаћ, дела општине Босанска Крупа, општина Цазин и Велика Кладуша и то само на простору северно од реке Уне и границе са Хрвтском.

Описани су масовни злочини над народима, пре свега српским, по насељима и дати табеларни прегледи масовних страдања од стране усташа и других фашиста. На карти стратишта, приказана су места и време масовних злочина.

ПРОЧИТАЈТЕ КЊИГУ – PDF формат

У прегледу jе по општинама приказано деведесет и два насеља у коjима су почињени злочини од поjединачних убистава до масовних покоља, попут оних у Бихаћу, на Гаравицама  код Бихаћа, у Осоjе – вучиjе jаме  код Врсте, у Соколског дома у Босанскоj Крупи, у Црном jезеру на реци Уни, у Језерском, на Пољицу код Врнограча, у Великоj Кладуши православна црква,на Мехином Стању код Велике Кладуше, у Мациним Доловима на Гњилавцу, на Чонгуру код Цазина, у Цазину, у Ћоралићима, у Пишталинама, у Зборишту, и Стабанџи, у Дурчић гаjу у Перни, Буковици, Бугару, Подгомиле, Руjница, Дреновац, Глиница, Градина, Пољана, Шиљковача итд.

Aко отворите посљедњу страницу књиге, гдје аутор захваљује многим особама за помоћ и подршку, на првом мјесту прочитаћете име ДРАГАН ГРГИЋ. Гргић је аутор књиге „Корана ко рана“ коју је приредио Драган Радовић, директор Фондације „Заборављени коријени“ која је издавач овог вриједног дјела.

У другом делу jе дат кратак приказ, у почетку спонтаног а касниjе све више организованог отпора усташким злочинаа и окупатору. Посебно jе обрађена Бихаћка операциjа из краjа 1942. године, као значаjна прекретница за народ на овом подручjу у току Другог светског рата.

Аутор jе доста простора посветио улози Хуске Миљковића и његовоj милициjи у NOR-u и Цазинскоj краjини. Нису заборављена ни имена познатих бораца Муслимана (Бошњака) коjи су устали против усташког режима а посебно Нуриjи Поздерцу и команданта Осме краjишке бригаде Хамдиjа Омановића, али и многим другим антифашистима. Муслимани.

У трећем делу, Душан jе после 40 година истраживања, успео да утврди и запише преко 11659 имена цивилних жртава рата српске националности и 2865 имена палих бораца NOR-a, коjи су погинули у борби против усташке и фашистичке власти. Са подручjа Цазинске краjине страдали од 1941-1945. године. Током рата од 1992-1995. године и после, многи споменици и спомен обељежjа из NOR-а у Цазинскоj краjини су срушени. Али 14517 имена смртно страдалих жртава рата, са овог простора, не може се склонити из спискова записани на страницама ове књиге..

Књига jе углавном добро прихваћена од потомака из Цазинске краjине, без обзира, коjем народу припадаjу. Потомци ће у овоj књизи, моћи наћи име, место, време предака, али и податке о неким извршиоцима злочина над њиховим прецима и невиним становништвом.

Ова књига сигурно има историjски значаj, jер jе траjно спречила заборав о страдању неколико генерациjа пре свега српског, jевреjског и ромског народа, али и Муслимана и Хрвата из Цазинске краjине.

Многи ће први пут, сазнати и имена неколицине главних усташких наредбодаваца и извршиоца поменути масовних злочина над српским и другим народима за време владавине NDH.



Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: