fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

УСКОРО ПРИСТУП ПОСМРТНИМ ОСТАЦИМА ВОЈНИКА НА КОШАРАМА

Караула Кошаре 1999.

Караула Кошаре 1999.


Деминирање подручjа око бивше карауле ЈНА на Кошарама jе у току и очекуjе се да ће се ускоро доћи до мjеста на коjем су остаци воjника ЈНА убиjених током агресиjе НАТО 1999. године, изjавио jе Срни предсjедник Удружења породица киднапованих и убиjених на Косову и Метохиjи Симо Спасић.

Он jе рекао да му jе ову информациjу данас саопштио предсjедник Комисиjе Владе Србиjе за нестала лица Вељко Одаловић на састанку, коjем jе присуствовао и министар одбране Србиjе Братислав Гашић.

„Председник Комисиjе за нестала лица Вељко Одаловић рекао jе да се врши деминирање тог подручjа, да има велики броj мина, и да ће се веома брзо доћи до те локациjе на Кошарама, где се налазе десетине убиjених воjника“, рекао jе Спасић.

Он jе наjавио да ће Удружење ускоро покренути петициjу да се у Београду подигне посебан споменик за српске жртве на Косову и Метохиjи на коме ће бити имена, датуми рођења и убиства и фотографиjама сваког српског цивила, воjника ЈНА и полицаjца убиjеног на Косову и Метохиjи.

Он jе указао да jе то неопходно, како због тога да се страни државници приликом посjете Београду информишу о српским жртвама, тако и због подизања свиjести код грађана Србиjе о потреби поштовања властитих жртава, на начин на коjи то раде сви цивилизовани народи.

Спасић jе обjаснио да jе данашњи састанак са Гашићем и Одаловићем сличан састанак какав jе ово Удружење имало са сваким новим министром одбране Србиjе, истичући да то Удружење не намjерава да одустане од трагања за истином о своjим наjмилиjима.

Око реjона карауле Кошаре, коjа се налазила на граници СР Југославиjе и Албаниjе, од 9. априла до 10. jуна 1999. године водиле су се наjтеже борбе током НАТО агресиjе на СР Југославиjу (СРЈ).

Борбе су почеле масовном артиљериjском ватром са стране Албаниjе у правцу карауле Кошаре и пограничним положаjима Воjске СРЈ, а водиле су се између припадника Воjске СРЈ и припадника ОВК, подржаване НАТО авиjациjом и артиљериjском подршком Воjске Албаниjе.

Циљ напада била jе пресиjецање комуникациjа између Воjске СРЈ у Ђаковици и Призрену и заузимање ширег подручjа Метохиjе.

Припадници такозваноj ОВК успjели су, захваљуjући тоj подршци, да заузму караулу, али су поражени у њиховом плану копнене инвазиjе на том правцу.

По изjави генерала Живановића, ратног команданта у реjону Кошара, током двомjесечних борби погинуло jе 108 припадника Воjске СРЈ – 18 официра и подофицира, 50 редовних воjника, 13 резервиста и 24 добровољца.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Хероjи са Кошара без обележjа! – Jadovno 1941.

ПАРАСТОСИ ЖРТВАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА

СЈЕЋАЊЕ НА СИСТЕМАТСКИ ЗЛОЧИН НАД СРБИМА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: