Будућност припада Тесли

Спектакуларну изложбу о генијалном научнику, инжењеру и проналазачу, недавно отворену у Мадриду, видеће око пола милиона посетилаца

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/tesla_u_pop_kulturi.jpg

Део поставке под називом „Тесла у поп култури” (Фото Музеј Николе Тесле)

У Мадриду је 13. новембра отворена до сада у свету највећа изложба о Николи Тесли, уз присуство око 2.000 посетилаца, који су успели да уђу у грандиозно здање шпанске Фондације „Телефоника”, једне од пет највећих светских телекомуникационих корпорација, под чијим је покровитељством изведена ова поставка, док је двестотинак заинтересованих остало напољу, чекајући нову прилику.

За њих није било места, пошто су други посетиоци испунили око 1.000 квадратних метара простора на којем је представљена мултимедијална поставка „Никола Тесла – његова је будућност”.

Учињен је тако и велики културолошки продор, пошто истина о Теслином генијалном делу крчи себи пут и на шпанском говорном подручју, које данас обухвата око 500 милиона људи.

Идеја о изложби јавила се после великог успеха поставке „Теслин чудесни свет електрицитета”, одржане 2012. у Краљевској академији наука у Мадриду, коју је, први пут на шпанском, организовао београдски Музеј Николе Тесле (МНТ).

Колико је урађено од тада, сведочи нова изложба, догађај у којем су учествовали и нови директор МНТ Бранимир Јовановић и заменик директора, доскорашњи вишегодишњи директор музеја Владимир Јеленковић. Из Мадрида су донели прегршт изузетно повољних утисака, о чему смо прошлог уторка разговарали у МНТ.

Према Јеленковићевим речима, ова изложба показује од каквог је значаја био прелом који се догодио пре две године, када је Теслино дело први пут представљено шпанској публици.

– Интересовање за Теслин живот и рад, за његово наслеђе, од тада су толико нарасли да је било могућа и ова нова, спектакуларна поставка, иза које је стала моћна корпорација „Телефоника”. Од велике помоћи био је и ангажман амбасадора Србије у Мадриду Данка Прокића, који је и отворио изложбу, каже наш саговорник.

– Изложба је изванредно обликована и не приказује Теслу и његово дело само из научног и технолошког угла, већ га осветљава и кроз низ врло интересантних, успелих уметничких инсталација, уз коришћење најмодерније дигиталне технологије – наглашава Брана Јовановић и изражава уверење да ће фасцинираност Теслом бити дигнута на још виши ниво и бити инспирација многима да истражују и поближе упознају његов живот и дело.

Аутори мадридске изложбе су писац Мигел Делгадо, издавач књига о Тесли на шпанском, и Марија Сантојо, историчарка, који су протекле две године стрпљиво радили на организовању поставке. После низа разговора, представници Фондације „Телефоника” препознали су у овом пројекту друштвени, културолошки и сопствени интерес, обезбеђујући за његово остварење 250.000 евра.

Изузетан резултат не био могућ без сарадње са МНТ, који је за потребе изложбе уступио Теслине личне предмете, најзначајније фотографије и документе из његовог личног фонда, велики број интерактивних модела и макета Теслиних изума, као и 3Д анимације његових најзначајнијих изума и верно реконструисаних лабораторија у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајленду.

У ауторском тиму који су окупили Делгадо и Сантојо нашли су се шпански архитекти, дизајнери и софтверски инжењери, да би остварили изванредно упечатљиву, информативну и едукативну, високоестетизовану изложбу, којом је реконструисан Теслин животни и стваралачки пут.

Посебан нагласак стављен је на дух Теслине епохе и најзначајније визионарске пројекте ингениозног проналазача, који је постао икона савремене културе. О томе сведочи посебан део ове изванредне мултимедијалне изложбе, унутар кога су приказани најразличитији „теслијански” пројекти из многих области – од играних и документарних филмова до видео-игара, од књига до блогова, од кореографија до глумачких и мађионичарских перформанса, од цртаних филмова и стрипова до уличних графита.

Наши саговорници, господа Јовановић и Јеленковић, наглашавају да се управо у том делу изложбе види како дубоко и искрено дивљење према Тесли влада данас и како га аутори у најразличитијим областима доживљавају као романтичног и месијанског гласника, као генијалног изумитеља који је живот посветио бризи за човечанство, за општу добробит и очување природе и њених ресурса.

Организатори очекују да изложбу до 15. фебруара 2015. видети око пола милиона посетилаца. Какву ће пажњу привући видеће се тек пошто изложба буде представљена и у Барселони, а онда и у земљама Латинске Америке.

Аутор: Слободан Кљакић

 

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане вијести:

ЛЕГЕНДЕ ОБАВЕШТАЈНЕ У КРАЉЕВСТВУ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ...

Извјесно је шта би било са Теслом да је остао у завичају ...