fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У САРАЈЕВУ И ЗАГРЕБУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У “ОЛУЈИ“

Колона избjеглих Срба из Хрватске

Колона избjеглих Срба из Хрватске

Удружење за друштвена истраживања и комуникациjе (УДИК) из Сараjева, у сарадњи са Центром за жене жртве рата – РОСА Загреб, организоваће у понедjељак, 3. августа, у Сараjеву и Загребу получасовно стаjање као знак сjећања на злочине над Србима у воjноj акциjи Хрватске воjске под називом „Олуjа“ 1995. године.

Из УДИК-а jе саопштено да получасовна стаjања почињу у 11.00 часова и да ће истовремено бити одржана испред зграде Амбасаде Хрватске у Сараjеву и на Тргу Бана Јелачића у Загребу.

Осим тога, стаjања представљаjу мирни протест поводом хрватског државног организованог порицања злочина почињених у акциjи „Олуjа“.

УДИК ће упутити и отворено писмо предсjеднику Хрватске Колинди Грабар Китаровић и jош jедном позвати на моралну и политичку одговорност према свим грађанима коjи живе у Хрватскоj.

Удружење сматра непримjереним став Китаровићеве коjа у своjим говорима отвара питања, те исказуjе емпатиjу према бошњачким жртвама злочина у Сребреници, а у истом моменту jасно и гласно се ставља у службу главног протагонисте негирања злочина над Србима у акциjи „Олуjа“.

„Ваше присуство комеморациjи у Мемориjалном центру `Поточари` изгледа нам као добро прикупљање политичких поена на основу сребреничких жртава у оквиру ЕУ, а наjављивање воjне параде у Загребу и слављење `Олуjе` као добиjање унутрашњих поена“, наводи се у писму.

Истиче се да jе равнодушност према почињеном злочину наjвиши степен окрутности и да jе то наставак политике зла коjа понижава жртве и продубљуjе jаз међу етничким заjедницама у Хрватскоj, али и носи неповjерење у региону.

„Обраћамо Вам се jавно као наjодговорниjоj особи Хрватске са захтjевом да jавно проговорите о злочинима Хрватске воjске у акциjи `Олуjа` и да прекинете политику ћутања над српским жртвама ове операциjе“, наводи се у писму.

Подсjећаjући да се демократичност jедне државе мjери по правима мањина, у УДИК-у тврде да jе Хрватска, нажалост, већину своjих мањина протjерала или им пак ускратила њихова права, а све jе то воjном парадом подржала и предсjедник Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

„Уколико будете игнорисали ове апеле и крик за правдом и истином, чините наjвећи злочин – злочин ћутања“, закључуjе се у писму.

Подсjећа се да jе у акциjи „Олуjа“ погинуло и нестало 1.853 Срба, а протjерано наjмање 220.000 становника некадашње Републике Српске Краjине.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Хрватска мора развити нову културу сећања

Фрљић у Риjеци организуjе контра-Олуjу

Вулин: Још чекам да ми Готовина каже да ниjе усташа

Олуjа – Јадовно 1941

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: