fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОСВЕШТАНА СПОМЕН-КАПЕЛА ЗА ЖРТВЕ УСТАША У СТАРОМ БРОДУ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/kapela-6000.jpg

ВИШЕГРАД, /СРНА/ – У Старом Броду код Вишеграда освештана jе jуче Спомен-капела изграђена у знак сjећања на 6.000 Срба коjе су убиле усташке jединице злогласне „Црне легиjе“ Јуре Францетића у прољеће 1942. године.

Овом духовном чину претходила jе Света архиjереjска литургиjа коjу jе служио игуман манастира Житомислић Данило Павловић, уз саслужење свештенства и монаштва Дабробосанске митрополиjе.

„Освештаном Спомен-капелом коjу смо започели 2008. године одужуjемо се страдалницима у Старом Броду. О историjи страдања Срба се ћути и слабо се о овоме говори. Заборављамо наше жртве, а многи у нашем народу заборављаjу на тако велико стратиште гдjе jе од усташа погинуло око 9.000 људи. Морамо се сjећати своjих жртава, а ова црква ће свjедочити да jе овдjе људско зло било толико велико да су безброjна дjеца и људи нашли смрт у Дрини“, рекао jе отац Данило.

Свештеник Драган Вукотић рекао jе да се у Старом Броду на достоjном мjесту може поклонити прецима коjи су страдали на звjерски начин.

Аутор књиге „Тече крвава Дрина“ Момир Крсмановић истиче да ово треба да прерасте у мемориjални скуп на Дрини, коjи ће православни народ посjећивати из свих краjева свиjета.

„У књизи сам написао jедну истину, jер сам сва дешавања узео од актера коjи су преживjели, а све страхоте причали су потресно. Ово стратиште на обали Дрине представља jедан вjечити споменик. Спомен-капела коjа jе подигнута треба да остане и да служи као опомена будућим генерациjама да се такав злочин више никада не понови. О овоме се ћутало више од 60 година“, нагласио jе Крсмановић.

Митрополиjа дабробосанска додиjелила jе сребрну плакету за сву братску и хришћанску помоћ Горану Крлићу, грамате захвалности Александру Фулуриjи и Ненаду Радовићу и Шумском газдинству „Сjемећ“ из Рогатице.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Злочин у Старом Броду – Покољ 6000 Срба на Дрини 1942

У Старом Броду на Дрини: Помен страдалим у прољеће четрдесет друге

Pomen za 6000 srpskih žrtava ustaške Crne legije

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: