СЛOБОШТИНА 16.08.1941. - Мучеништво српске нејачи са Козаре

На подручје Славонске Пожеге у јулу 1942. допремљено је 155 вагона избеглица са Козаре. „По налогу бојника Лубурића с њима се има строго поступати, не смију им се давати пропуснице за кретање, изузев оних који су се пријавили за рад у Немачкој“, - каже се у једном усташком извештају.

155 wagons of refugees from Kozara were brought to the territory of Slavonska Požega in July 1942. „Under the order of major Luburić they are to be treated sternly. They are not to be issued passes for movement, except those that have applied for labor in Germany“ – stated in one of the Ustasha reports

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/kozarcani-slavonija3.jpg

Српска дјеца са Козаре

 

Јасеновачке усташе су 16. августа 1942. у селу Слoбоштини код Славонске Пожеге убиле 1.165 заробљeних Козарчана. У дубоким сеоским бунарима удављено је педесеторо деце из села Требовљана под Козаром.

The Jasenovac Ustashas killed on August 16, 1942 in the village of Slaboština near Slavonska Požega 1,165 imprisoned inhabitants of  Kozara.

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/kozarcani-slavonija1.jpg

Усташе спроводе један транспорт српског живља у Славонији

 

И у Грубишном Пољу, на сточној пијаци, ограђеној бодљикавом жицом, била је заточена нејач са Козаре.

At the livestock fair in the Grubišno polje, fenced off wiht barbed wire, were held infants from Kozara.

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/kozarcani-slavonija2.jpg

Грубишно Поље

 

Текст и фотографије прузете из књиге "БИЛИ СУ САМО ДЕЦА" аутора  Драгоја Лукића.

Више о страдању српске нејачи у љето 1942. године као и о покушајима њиховог спасавања можете прочитати и у књизи "ПУТЕВИМА СМРТИ КОЗАРСКЕ ДЈЕЦЕ" коју можете преузети у PDF формату.