fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У БАЊАЛУЦИ 9. МАЈА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Споменик на Тргу палих бораца у Бањоj Луци

Споменик на Тргу палих бораца у Бањоj Луци

У Бањалуци ће у суботу, 9. маjа, бити обиљежено 70 година од побjеде над фашизмом, потврђено jе Срни у Одбору Владе Републике Српске за његовање традициjе ослободилачких ратова, коjи jе организатор.

Предсjедник Пододбора за обиљежавање значаjних историjских догађаjа Велимир Дуњић рекао jе да jе предвиђен богат програм, коjи ће бити одржан на отвореном на Тргу палих бораца.

Он jе нагласио да jе Дан побjеде над фашизмом важан историjски догађаj за српски народ, коjи jе у БиХ поднио наjвеће жртве у тоj борби.

Дуњић jе позвао грађане да дођу на обиљежавање, а позиви су упућени и амбасадама, високом представнику у БиХ, канцелариjи ОХР-а у Бањалуци, Делегациjи ЕУ у БиХ и другима.

„Из Амбасаде Србиjе jе потврђено да ће у име Владе Србиjе обиљежавању присуствовати генерални конзул Владимир Николић“, рекао jе Дуњић.

За 11.00 часова предвиђено jе полагање виjенаца на споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца, а у 11.15 часова обраћање званичника.

У 11.30 часова почеће културно-умjетнички програм у коjем ће учествовати хор „Бањалучанке“, глумци Народног позоришта Републике Српске и етно група „Траг“.

У том периоду биће затворен саобраћаj у Улици краља Петра Првог Карађорђевића, од парка „Петар Кочић“ до Народног позоришта Републике Српске.

Дан побjеде над фашизмом у Другом свjетском рату обиљежава се као знак сjећања на 9. маj 1945. године, када jе нацистичка Њемачка потписала капитулациjу.

У рату коjи jе траjао нешто мање од шест година, учествовала jе 61 држава и око 110 милиона воjника, а погинуло jе од 55 до 60 милиона људи, док jе 35 милиона рањено.

Тачни подаци о жртвама, посебно на подручjу некадашње Југославиjе, никада нису утврђени.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Дан побjеде над злом – Jadovno 1941.

ЗАЈЕДНИЧКА ПОБЈЕДА НАД СИЛАМА ЗЛА – Jadovno 1941.

ВОЈСКА СРБИЈЕ НА ПАРАДИ У МОСКВИ – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: