fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДАКИЋУ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР ЗА ЈОШ ДВА МЈЕСЕЦА

mile_dakic.jpg

КАРЛОВАЦ, (СРНА) – Жупаниjски суд у Карловцу ниjе прихватио кауциjу за Мила Дакића (81), оптуженог за подстрекивање на убиство, већ му jе за jош два мjесеца продужио истражни затвор, потврдио jе данас шеф Документационо информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Суд jе одбацио понуду Дакићеве одбране за кауциjу од милион куна /око 132.000 евра/ у некретнинама, с образложењем да, наводно, постоjи опасност од биjега оптуженог, обjаснио jе Штрбац, преносе „Независне новине“.

Српски избjеглица, историчар, политичар и писац из Воjнића Миле Дакић ухапшен jе 26. маjа приликом уласка у Србиjу из Републике Српске, гдjе jе у Бањалуци учествовао у раду конференциjе о злочину геноцида хрватских усташа над Србима током Другог свjетског рата.

Дакић jе Хрватскоj изручен 10. авуста на основу одлуке коjу jе правосуђе БиХ дониjело под условом да му се поново суди, будући да jе на 20 година затвора био осуђен у одсуству.

Суд у Карловцу прогласио jе Дакића кривим 1999. на основу оптужнице коjа га терети да jе наговарао пет особа, „коjе jе окупио око себе“, да у Будачкоj риjеци на подручjу Воjнића поставе засjеду и побиjу патролу саобраћаjне полициjе. У том нападу 4. августа 1991. године убиjена су три хрватска полицаjца, а jедан jе задобио теже повреде.

Некадашњи потпредсjедник САО Краjина, тврди, међутим, да jе првобитна пресуда против њега донесена на основу лажних свjедочења, пошто се у љето 1991. године налазио у Србиjи.

У истом судском поступку за кривично дjело „убиство у покушаjу и убиство“ на по 20 година затвора осуђени су Душан Томић, Миле Томић, Дарко Кресоjевић, Ђорђе Радуjковић и Станко Томић. За њима су расписане потернице Интерпола.

„Врховни суд Хрватске jе, међутим, у фебруару 2011. године укинуо пресуде првостепеног и другостепеног суда и предмет вратио на поновно суђење“, подсjетио jе Штрбац.

Ђорђе Радуjковић (43), Србин из Подгорjа на подручjу општине Карловац, ухапшен jе 30. jануара ове године у мjесту Ним на jугу Француске, али jе послиjе 15 дана пуштен из екстрадиционог притвора и на слободи чека одлуку француских власти о захтjеву за изручење Хрватскоj.

У међувремену, Жупаниjски суд у Карловцу jе Дакићу одобрио обнову поступка и прихватио његов захтjев да се таj поступак раздвоjи у односу на осталу троjицу оптужених.

На главном претресу, коjи jе заказан за 17. и 18. април, треба да буде саслушано око 40 свjедока, од коjих jе половину предложила одбрана.

Дакић jе са супругом и малољетном кћерком избjегао у Србиjу у великом егзодусу Краjишника за вриjеме операциjе хрватских снага званоj „Олуjа“, у августу 1995. године, гдjе jе стекао држављанство, а од 1997. води Удружење за помоћ избjеглицама и прогнаницима из Хрватске.

На основу међународних потjерница коjе jе расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свиjета jе досад ухапшено 115 Срба из Хрватске, а 34 су изручена хрватском правосуђу. Од тога jе против 13 поступак обустављен или jе оптужба одбиjена, углавном након преквалификациjе дjела ратног злочина у оружану побуну, како не би имали право на обештећење за вриjеме проведено у притвору.

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: