fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DžUD ROMANO OPSTRUISAO PODIZANjE OPTUŽNICE

srna2.jpg

BANjALUKA, (SRNA) – Međunarodni tužilac Džud Romano opstruisao je podizanje optužnice protiv odgovornih za zločine počinjene nad srpskim civilima u logoru „Dretelj“ kod Čapljine 1992. godine uprkos brojnim dokazima, izjavio je Srni šef Tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

Tuševljak je rekao da postoje jasni dokazi ko su izvršioci i naredbodavci svih krivičnih djela počinjenih u Dretelju kroz koji su prošle stotine logoraša srpske nacionalnosti, a više od 70 žena je silovano.

„Evidentno je da je postupajući tužilac u predmetu `Dretelj` Džud Romano vršio opstrukciju, jer nikada nije podigao optužnicu niti pritvorio lica osumnjičena za zločine nad Srbima u tom logoru“, kaže Tuševljak.

Tuševljak je podsjetio da su Mirsad Repak i Ahmet Makitan pravosnažno osuđeni u Norveškoj i Švedskoj zbog zločina nad Srbima u Dretelju i nalaze se na izdržavanju zatvorske kazne.

On je rekao da postupajući tužilac nikada nije podigao optužnicu niti pritvorio osumnjičene za zločine uprkos činjenici da je pravosuđe Norveške i Švedske ustupilo sve dokaze do kojih je došlo u ovom predmetu, dok je MUP RS, osim izvještaja podnesenom nadležnom Tužilaštvu, dostavio niz novih dopuna i dokaza i pružio usluge tužiocu i Tužilaštvu BiH u ovom predmetu.

Prema Tuševljakovim riječima, ne čudi da Romano, koji je obustavio istragu u predmetu „Dobrovoljačka“, nije završio ni druge istrage u predmetima ratnog zločina u kojima su oštećeni Srbi.

„Nama je poznato da je jedan od Romanovih saradnika još prije godinu dana napravio prijedlog optužnice za predmet `Dretelj` i odredio koja su lica odgovorna i treba da završe u pritvoru jer je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu počinjenom od pripadnika muslimansko-hrvatskog naroda sa tog područja, a koji su bili zaduženi za taj logor“, zaključio je Tuševljak.

Vrhovni sud Norveške prošle godine osudio je Mirsada Repaka, porijeklom iz BiH, na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u logoru „Dretelj“ kod Čapljine, koje je počinio 1992. godine kao pripadnik HOS-a.

Prošle godine sud u Švedskoj osudio je Ahmeta Makitana na pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u zatvoru „Dretelj“, gde je bio čuvar tokom rata u BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je Tužilaštvu 2005. godine izvještaj za počinjene ratne zločine nad Srbima u logoru „Dretelj“ protiv 42 lica, koji je iste godine dopunjen protiv još 27 lica.

Za zločine nad Srbima na području Dretelja, Imotskog i Ljubuškog, MUP Srpske je krajem 2005. godine podnio dva izvještaja – jedan protiv 47, a drugi protiv 43 lica.

Jedinice HOS-a koristile su 1992. godine bivšu kasarnu JNA „Dretelj“ kao svoju kasarnu i zatvor za srpske ratne zarobljenike. Poslije ubistva komandanta HOS-a Hercegovine Blaža Kraljevića, srpski zarobljenici iz Dretelja predati su HVO-u.

Dretelj su nakon raspada HOS u Hercegovini krajem 1992. godine preuzele vlasti HVO-a.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: