fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ево зашто и данас у Хрватској Срби прелазе у католичанство!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Vukovar_cirilicne_table.jpg

Прогнаним Србима и другим оштећеним грађанима Хрватска jош ниjе вратила одузета имовинска, стечена и статусна права: 800.000 катастарских парцела пољопривредног земљишта, 30.000 станова са станарским правом, 10.000 кућа коjе су одузете на основу фалсификованих уговора о размени, 50.000 заосталих а неисплаћених пензиjа, око 8.000 нерешених захтева за обнову порушених кућа, динарску и девизну штедњу, ниjе исплатила накнаду за неучествовање у процесу приватизациjе, покретну имовину, десетинама хиљадама прогнаних Срба ниjе признала део радног стажа коjи су стекли до почетка рата, као и стаж остварен за време рата.

Ниjе омогућила ни накнаду штете за срушених више од 10.000 кућа и привредних обjеката у терористичким акциjама изван подручjа ратних деловања, десетинама хиљада прогнаних Срба ниjе омогућен приjем у хрватско држављанство, jер су рођени у Србиjи или БиХ, иако су до почетка рата годинама и децениjама живели у СР Хрватскоj. Хрватска ниjе ексхумирала и идентификовала посмртне остатке Срба од коjих се 280 налази на познатим гробним местима. Ниjе обезбедила обележавање места страдања Срба путем спомен плоча и споменика, ниjе обновила више од 3.000 срушених споменика из НОБ-а, ниjе обновила 87 порушених и 195 оштећених православних цркава, ниjе престала са хапшењима Срба у сврху застрашивања и одвраћања од повратка и слободе кретања, ниjе процесуирала налогодавце и извршиоце за броjне злочине над Србима за време и после хрватских воjних акциjа и у низу хрватских градова.

Главни проблем Срба коjи живе у Хрватскоj jесте дискриминациjа у поступању државних органа и у делу законодавства. Срби се веома тешко запошљаваjу у државноj управи, полициjи, правосуђу, jавним предузећима, просвети, здравству и центрима за социjални рад. Посебан проблем jе неразвиjеност краjишког подручjа где jе незапосленост Срба између 50 и 80 одсто jер Хрватска не показуjе спремност да обнови инфраструктуру и покрене развоjне проjекте. Власт толерише говор мржње у медиjима, на концертима популарне музике, на утакмицама, док се на фасадама зграда jош увек могу прочитати  поруке „Убиj Србина“ или „Србе на врбе“ и сл. Хрватска ниjе спремна да Србима, бившим носиоцима станарског права, коjи су добили станове кроз тзв. програм стамбеног збрињавања, омогући исту откупну цену коjа jе важила за Хрвате деведесетих година.

Ипак, наjвећи проблем представља процес асимилациjе Срба коjи jе снажно почео деведесетих година и траjе до данас. Упокоjени митрополит загребачкољубљански Јован jе 2006. године упутио писмо Светом синоду Српске православне цркве у коме jе тврдио да jе у Хрватскоj до тада покрштено више од 30.000 Срба и да таj процес и даље траjе. Један од водећих хрватских интелектуалаца, председник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић jавно jе 2003. године рекао да jе од 1991. до 2003. само у Загребу 20.000 деце православне вероисповести преведено у католичанство. Поjедини православни пароси истичу да су им се масовно обраћали родитељи са захтевима да деци издаjу потврде да су крштена. С тим папирима иду код жупника и даjу му сагласност да су њихова деца добровољно прешла у католичанство. Наjчешћи разлог да Срби прелазе у католичанство jесте страх да не изгубе посао, а децу уписуjу на католичку веронауку да не би имала проблема у школи jер jе у jавном и свакодневном животу и даље доминантан став да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати ослободиоци и жртве.

Пише: Миодраг Линта

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане виjести:

ХРВАТСКА НА ТЕКОВИНАМА НДХ (1) – Jadovno 1941.

STOP HRVATIZACIJI SRPSKIH INSTITUCIJA – Jadovno 1941.

Hrvati opet muče srpske izbeglice – Jadovno 1941.

линта: потjернице сиjу страх и онемогућаваjу повратак

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: