fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SAKRIVALI TIJELO DA BI UCJENjIVALI SRPSKU

icmp

BANjALUKA, (SRNA) – Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) godinama je prikrivala da su posmrtni ostaci pukovnika Avde Palića, komandanta Žepačke brigade Armije RBiH koji je nestao u septembru 1995, pronađeni još 2001. godine u masovnoj grobnici u okolini Rogatice, kako bi vlasti Republike Srpske držala pod stalnim političkim pritiskom, piše „Pres“.

List je u posjedu povjerljivog dopisa OHR-a od 29. januara 2007. godine u kome je Peter Bas Baker, tadašnji zamjenik visokog predstavnika, u ime Komisije Vlade Republike Srpske za rješavanje sudbine nestalog Palića, tražio od direktorke ICMP-a Ketrin Bomberger da DNK uzorke Palićevih srodnika ciljano uporedi sa neidentifikovanim tijelima ekshumiranim u novembru 2001. godine u Vragolovima, selu nadomak Rogatice.

U tom dopisu aludira se na mogućnost da je Palićevo tijelo davno pronađeno, ali da još nije identifikovano, a to je, kako će se kasnije pokazati, i bila istina, jer je u avgustu 2009. godine otkriveno da su njegovi posmrtni ostaci sve te godine bili u mrtvačnici u Visokom, što govori da su vlasti Srpske punih osam godina bile primoravane da rade uzaludan posao.

Nekadašnji direktor Policije Repubike Srpske Dragomir Andan vjeruje da je u zavjeru međunarodne zajednice bio direktno uključen tadašnji uticajni zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan.

On tvrdi da je Gregorijan, preko ovog slučaja, želio da vlast drži pod stalnom tenzijom da bi sebi osigurao novi mandat u OHR-u.

„Sve te godine cilj nije bio ponalaženje tijela, nego je to za njih bilo odlično političko sredstvo pritiska na vlasti Srpske. Ovaj slučaj se koristio u toj mjeri da je kod razgovora o reformi policije jedan od uslova bio i otkrivanje Palićevog tijela. Savršeno dobro su znali da tijelo ne može biti pronađeno, jer je bilo u mrtvačnici, pa im je to bio sjajan adut za razne ucjene“, rekao je Andan.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: