fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VELIMIROVIĆ : OČEKUJEMO PROŠIRENU OPTUŽNICU ZA „DRETELj“

BANjALUKA, (SRNA) – Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović očekuje da će, nakon iznošenja dokaza, proširenom optužnicom biti obuhvaćena lica po komandnoj odgovornosti koja su omogućila formiranje logora „Dretelj“ i naredili mučenje i ubijanje zarobljenih srpskih vojnika i civila.
„Republički centar pozdravlja podizanje optužnice protiv pet lica za `Dretelj`, iako je ona dosta zakašnjela, ako se uzme u obzir brojni dokazni materijal koji je dostavljen Tužilaštvu BiH“, istakao je Velimirović.

Velimirović je zaključio da je od velike važnosti da se u dokaznom postupku utvrdi prisustvo Hrvatske vojske u Hercegovini na početku rata u BiH, posebno paravojnih formacija poput HOS-a koje su tada širile paniku i strah podsjećajući na ustaške zločine iz Drugog svjetskog rata.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Zelenike, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marine Grubišić-Fejzić, koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen nad srpskim civilima u logoru Dretelj 1992. godine.

Tužilaštvo ih tereti da su od maja do avgusta 1992. godine kao pripadnici HOS-a, odnosno lica koja su bila komandanti i stražari u logoru Dretelj, zajedno sa drugim licima počinili zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Optuženi se terete za ratne zločine nad više stotina žrtava, uglavnom civilnog srpskog stanovništva sa područja opština Mostar, Ljubuški, Čapljina, Stolac i drugih mjesta.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su 22. februara Srećka Hercega (44) i Ivana Medića (60) iz Ljubuškog, Marinu Grubišić-Fejzić (45) iz Čapljine i Ivana Zeleniku (59) iz Jare, osumnjičene za ratni zločin nad Srbima u logoru „Dretelj“ u Čapljini, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: