fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ ОПСТРУИШУ ИДЕНТИФИКАЦИЈУ УБИЈЕНИХ СРБА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/petrovo-nestali.jpg

ПЕТРОВО, 30. АВГУСТА /СРНА/ – Централна манифестациjа у Републици Српскоj у оквиру обиљежавања Међународног дана несталих одржана jе данас код спомен-крста на Озрену са коjе jе указано на спор процес проналажења и идентификациjе српских жртава и на опструкциjу институциjа БиХ.

На скупу, коjем jе присуствовало седамдесетак људи, истакнуто jе да посљедице рата нису избрисане са 21. новембром 1995. године када jе потписан Деjтонски мировни споразум, те да jе Српска незадовољна начином на коjи се третираjу злочини почињени над Србима.

Указано jе на селективну правду Хашког трибунала и Суда БиХ и поновљено да Тужилаштво БиХ, коjе jе преузело комплетну организациjу тражења несталих, ниjе ништа предузело да оваj процес брже тече.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изразио jе незадовољство радом Института за нестала лица БиХ, коjи, како каже, селективно обавља своj посао и дискриминише српске жртве.

„Оваj институт се све више претвара у орган коjи се користи као инструмент за остваривање политичких циљева бошњачке политике у БиХ. Такав институт нам не треба и боље jе да његов рад престане, него да улажемо напоре у оно што не даjе ефекте“, рекао jе Ђокић.

Он jе апеловао на Институт, Суд и Тужилаштво БиХ да промиjене своj однос према овом питању или Република Српска мора да донесе одлуке да таj посао преузме на себе, као што jе то некада радила.

„Када jе то водила Република Српска, далеко jе већи броj лица пронађен и мног су бољи били резултати“, рекао jе Ђокић.

Предсjедник Републичке организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао jе да многи међународни фактори не желе да се оконча процес тражења несталих Срба.

„Све што раде jе само ради задовољавања форме“, оциjенио jе Митровић и навео да jе од оснивања Института за нестала лица БиХ 1. jануара 2008. године идентификовано само 225 Срба.

„Ми имао рjешења“, рекао jе Митровић и додао да више неће бити толерисано да Институт за нестала лица БиХ дискриминише српске жртве.

Он очекуjе да ће Влади Српске бити упућен захтjев да суспендуjе дио одлуке о преношењу надлежности са Републике Српске на Институт за нестала лица БиХ.

Митровић jе истакао да злочин над Србима ниjе до краjа проведен у дjело о чему свjедочи и данашње окупљање на Озрену.

„Српски народ, упркос свим нападима неће бити уништен, а обиљежавање оваквих догађаjа jе велика брана томе“, рекао jе Митровић.

Ратни старjешина 4. озренске лаке пjешадиjске бригаде Воjске Републике Српске /ВРС/ Зоран Благоjевић рекао jе да jе незадовољан због малог броjа присутних на данашњем скупу на Озрену, међу коjима ниjе било, како каже, ни команданата jединица ВРС коjе су браниле Озрен и Српску.

„Осjећам се понижено према породицама због тога што процес тражења тече кататсрофално споро. Краjње jе вриjеме да се преиспитамо, jер ће због нашег нерада велики броj Срба одговарати пред судовима у ФБиХ и БиХ за оно што никада нису урадили“, поручио jе Благоjевић.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић оциjенио jе да jе „на Озрену извршен локални геноцид, етничко чишћење, те стравични злочини и измjештање гробница“.

„Све су то елементи незамисливог злочина коjи jе учињен над српским народом на овим просторима“, рекао jе Петковић.

На списку несталих у Републици Српскоj jе 1.676 лица, док се у три спомен-костурнице налазе посмртни остаци 625 неидентификованих лица.

По завршетку рата у Републици Српскоj трагало се за 5.448 лица, од коjих jе 3.770 пронађено и идентификовано, а трага се за jош 1.678.

На спомен-крст у близини манастира Озрен виjенце су положили министар Ђокић, изасланик предсjедника Републике Српске Горан Џаjић, представници Удружења одликованих бораца „Милош Обилић“, делегациjе Републичке организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Црвеног крста Републике Српске, Борачке организациjе и општине Петрово, породице бораца и несталих цивила и други.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ У СМОЛУЋИ, ПОТПЕЋИ И ТИЊИ

ОДГАЂА СЕ РАСВЈЕТЉАВАЊЕ СУДБИНЕ НЕСТАЛИХ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: