fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРЕДМЕТ 10 ГОДИНА СТОЈИ У ТУЖИЛАШТВУ БиХ!

Према подацима МУП-а Српске, на списку припадника одреда „Ел муџахедин“ jе укупно 1.774 људи, њихово логор у Каменици постоjао jе од 1993. године. Одред jе била добровољачка формациjа у саставу Трећег зеничког корпуса Армиjе БиХ, под командом Сакиба Махмуљина.

Одред ''Ел муџахедин''

Одред “Ел муџахедин“

Пише: Александар ЛУКИЋ

Предмет о злочинима почињеним над Србима на подручjу Озрена и Возуће у jулу и септембру 1995. године у раду jе у Тужилаштву БиХ у Сараjеву пуних десет година!

Због тих злочина кривичне приjаве поднесене су против деветнаест идентификованих и дjелимично идентификованих лица, припадника Армиjе БиХ и страних добровољаца, међу коjима се као другоприjављени налази командант Трећег корпуса Армиjе БиХ Сакиб Махмуљин, речено jе Срни у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Центар jавне безбjедности Добоj поднио jе кривичну приjаву због злочина почињених на подручjу Озрена и Возуће Окружном тужилаштву у Добоjу 1. марта 2002. године, а 28. октобра 2005. године допуњен извjештаj о кривичном дjелу поднесен jе Тужилаштву БиХ, гдjе се предмет и данас налази.

За ова лица постоjи основа сумње да су током 1995. године на подручjу Озрена и Возуће, кршећи правила међународног хуманитарног права за вриjеме грађанског рата у БиХ, у оквиру састава jединица такозване Армиjе БиХ, организовали и формирали jединицу „Ел муџахедин“, коjа jе у свом саставу имала лица афро-азиjског пориjекла, наредили или лично починили кривична дjела ратни злочин против ратних заробљеника и противправно убиjање и рањавање неприjатеља.

У догађаjима на подручjу Озрена и Возуће у jулу и септембру мjесецу 1995. године укупно jе заробљено у више наврата 78 воjника и цивила, коjи су прошли кроз логор у мjесту Каменица, општина Завидовићи, од коjих су живи размиjењени укупно 25 цивила и воjника, а 53 заробљена лица су убиjена, наводе из МУП-а.

Одред „Ел муџахедин“ jе формиран наредбом команданта Главног штаба такозване Армиjе БиХ Расима Делића у августу 1993. године. То jе била добровољачка формациjа jачине самосталног одреда у саставу Трећег зеничког корпуса Армиjе БиХ, под командом Махмуљина, истичу у МУП-у Српске.

У акту од 26. фебруара 1996. године, коjи jе потписао Махмуљин, налази се списак припадника одреда „Ел муџахедин“ са генералиjским подацима укупно 1.774 припадника одреда, коjи су од формирања до распуштања у децембру 1995. године били у саставу те jединице, међу коjима jе био велики броj страних држављана афро-азиjског пориjекла.

Њихов логор у Каменици jе постоjао од jесени 1993. године до расформирања одреда у децембру 1995. године. Командант одреда jе био Абдел Кхадир Макхари, звани Абу Мали, а чланови уже команде су били Шеjх Енвер Шабан, Аjман Авад и Имад Мохамед Ал-Хусеин, звани Абу Хамза.

У jулу 1995. године у нападу на одбрамбене положаjе коjе jе држала Лака пjешадиjска бригада Воjске Републике Српске из Прњавора муџахедини су заробили групу од 12 припадника Воjске Републике Српске, након чега су одведени у село Ливаде у општини Завидовићи, гдjе jе било истурено командно мjесто одреда „Ел муџахедин“.

У логору муџахедина у Каменици, општина Завидовићи, гдjе jе ова група заробљеника одведена, jедном од заробљеника из те групе муџахедин jе, након физичког злостављања и мучења, прво пуцао у главу из пушке, а затим jе великим мачем истом одсjекао главу, а преосталих jеданаест заробљеника jе било присиљено да љубе одсjечену главу, истичу из МУП-а.

Претресно виjеће Хашког трибунала jе у образложењу пресуде Расиму Делићу, утврдило да jе такво поступање код заробљеника произвело тешку душевну и физичку патњу, као и повреду, те да представља и тежак напад на људско достоjанство.

Дана 11. септембра 1995. године Друга чета Петог батаљона 328. брдске бригаде такозване Армиjе БиХ, на локациjи познатоj као Ђурића Вис у насељеном мjесту Кестен, општина Завидовићи заробила jе групу од 52 припадника Воjске Републике Српске коjу су сачињавали припадници Четврте озренске бригаде и других jединица Воjске Републике Српске, као и четири цивила, од коjих и три жене.

Наведена група заробљеника одведена jе у салу Омладинског дома у мjесту Кестен, општина Завидовићи, а у току транспорта муџахедини су лишили живота два заробљеника, подаци су МУП-а Српске.

По доласку на наведену локациjу, тоj групи заробљеника додата jе и група од десетак заробљених припадника Воjске Републике Српске гдjе су их преузели припадници одреда „Ел муџахедин“, након чега jе циjела група заробљеника, заjедно са цивилима, одведена у логор муџахедина у Каменици.

У периоду од 21. до 23. jуна 2006. године Комисиjа за тражење несталих особа ФБиХ, извршила jе ексхумациjу масовне гробнице у Каменици, у кориту риjеке Гостовић, приликом чега jе пронађено и ексхумирано укупно осам тиjела, са одсjеченим главама, као и десет лобања.

Претресно виjеће Хашког трибунала у образложењу пресуде Расиму Делићу, коjи jе осуђен на три и по године затвора, jе навело да се увjерило да су свих 52 мушкараца Срба, наведених у прилогу Ц Оптужници, намjерно лишили живота припадници одреда „Ел муџахедин“ у логору Каменица од 11. септембра 1995. до 14. децембра 1995. године.

У образложењу пресуде наводи се да то указуjе на дужи временски период извршења наведених кривичних дjела након чега су били сахрањивани на таjне локациjе, са коjих су накнадно измjештана тиjела, са циљем прикривања доказа о почињеним кривичним дjелима против међународног хуманитарног права.

Свирепо и сурово убиjање заробљених воjника и цивила са ритуалним одсиjецањем глава био jе специфичан поступак припадника jединице „Ел муџахедин“, а заробљени воjници Воjске Републике Српске били су физички злостављани, мучени глађу и жеђу, изложени психичкоj тортури, те свакодневно изложени приjетњи о физичкоj ликвидациjи.

„Они су били у потпуности у ропском положаjу, везани тешким ланцима jедни за друге у предjелу скочног зглоба, а рањени и повриjеђени су били лишени медицинске помоћи“, речено jе Срни у МУП-у Републике Српске.

Извор: srna

Везане виjести:

Фељтон Возућа (1)

Фељтон Возућа (2)

Фељтон Возућа (3)

Фељтон Возућа (4)

Фељтон Возућа (6)

Фељтон Возућа (7)

Фељтон Возућа (8)

Озрен – Возућа – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: