fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Колинда путарка

Нема више ни забуне ни грешке; Колинда jе идеолошко чедо Анте Старчевића, Јосипа Франка и Фрање Туђмана. Они су тврдили исто, Колинда их jе готово цитирала

Ратко Дмитровић

Ратко Дмитровић

Колинда jе женски облик хипокористика имена Николас, Николаос, Никола а ова, тренутно наjпознатиjа Колинда на свету, председница Хрватске, име jе добила по песми „Колинда“, коjу jе 1967. године певала Зденка Вучковић, у то време велика тинеjџерска звезда Титове Југославиjе. У ствари, ради се о препеву истоимене песме канадске певачице Лусил Стар (и данас jе жива) коjу jе ова снимила 1965. То jе чуо Ивица Шерфези и препоручио младоj Зденки. Годину дана касниjе, у Гробнику код Риjеке, у породици Грабар родила се кћерка коjоj дуго нису могли да одреде име, а онда jе њен отац чуо Зденку како пева „Колинду“ и рекао – биће Колинда. Е, та Колинда од пре неки дан поправља граничнике и затрпава рупе на оронулом путу Фрање Туђмана.

Обjективно, нема ту ни зрна изненађења; жена jе на почетку изборне кампање изjавила да jе Фрањо Туђман њезин политички узор, те да ће, кад постане председница државе, вратити Хрватску на Туђманов пут. То и ради. Буквално од првог секунда. У обраћању хадезеовцима окупљеним у загребачком „Хипо центру“ (праштало jе од набиjеног национал-шовинизма) након обjављивања резултата Колинда jе – не случаjно, веруjте – Воjводину „отцепила“ од Србиjе, а Бошњаке у Сараjеву обавестила да се припреме за трећи ентитет, Херцег-Босну.

Сутрадан, ваљда у жељи да малчице санираjу Колиндино националистичко оргиjање, неки загребачки аналитичари (има те сорте и код Хрвата) тражили су разумевање jер, ето, жена jе постала шеф државе, мало jу jе понела предизборна инерциjа, па атмосфера, вероватно и нека чаша вина… али, jок. Колинда jе већ идућег дана, након што се наспавала, ваљда сабрана, демантовала ове што су jе бранили, рекавши за ТВ БиХ 1 да су сви коjи живе у Хрватскоj – Хрвати. Да не буде забуне, Колинда jе именовала Србе, православце. Срби су, вели, Хрвати.

Нема више ни забуне ни грешке; жена jе идеолошко чедо Анте Старчевића, Јосипа Франка и Фрање Туђмана. Они су тврдили исто, Колинда их jе готово цитирала. Нисам заборавио Павелића; он jе Србе на простору НДХ признавао као Србе, али jе њихово питање решавао клањем. Колинда jе, ипак, за асимилациjу.

Реално jе очекивати да краjем ове године Хрватска изађе на ванредне парламентарне изборе коjе ће, посебно након Јосиповићевог пораза, ХДЗ глатко добити. Шта у том случаjу чека Србе у Хрватскоj? Знам, неки ће рећи да jе ХДЗ према Србима показивао више разумевања него Јосиповићев и Милановићев СДП, али… коjа jе то хрватска политика, у краjњем исходу, била благонаклона према Србима? Не завараваjмо се.

Службени Београда на све ово ћути. У Загребу тврде да Николић и Вучић због своjе прошлости мораjу да ћуте. Не мислим тако, напротив, али…

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

„НАТО ШЕРИФ“ У РЕГИОНУ?

КИТАРОВИЋЕВА НИЈЕ СЛУЧАЈНО „ОТЦИЈЕПИЛА“ ВОЈВОДИНУ

Колинда цепа Србиjу

Саопштење: Захтевамо оштру реакциjу Србиjе поводом изjаве Колинде Грабар да jе Воjводина држава!

„ЊУЈОРК ТАЈМС“: ХРВАТСКА СЕ ВРАЋА НАЦИОНАЛИЗМУ

КОЛИНДА ‘Срби коjи живе у Хрватскоj за мене су Хрвати, а смета ми и ословљавање с грађанке и грађани, што jе с људима са села?’

Ратко Дмитровић

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: