fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Да ли излазе на видјело злочини над Србима у Посавини!?

ШАМАЦ, 23. АПРИЛА /СРНА/ – За четворицу бивших припадника ХВО-а из Оџака постоjе чврсти докази да су учествовали у силовањима, ударању и убиjању српских заточеника 1992. године и њихово хапшење показуjе да jе Тужилаштво БиХ коначно почело да ради своj посао, изjавио jе Срни предсjедник Удружења логораша из Брода Ахе Михаjлов.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpg

Михаjлов каже да се нада да Тужилаштво БиХ неће стати на томе, напоменувши да jе у Броду 1992. године било 10 логора, те да имаjу више од 2.000 страница доказног материjала али га да Тужилаштво и Суд БиХ нису користили након што jе враћен из Хага.

Према његовим риjечима, у jулу 1992. године у Броду jе било више од 2.000 логораша из Дервенте, Оџака, Новог Града након што jе та подручjа ослободила Воjска Републике Српске, а хрватско-муслиманске паравоjне и регуларне снаге се повукле.

„Логораши су 1992. године пребацивани из Брода у Славонски Брод, Орашjе, па су завршавали у Љубушком, Читлуку. Било jе логораша коjи су провели 13 мjесеци у логору и прошли више од 10 казамата“, обjашњава Михаjлов.

За злочине на подручjу Брода подигнуто jе шест оптужница. Михаjлов наводи да се поступак тренутно води против jедног лица, док се осталих пет лица, против коjих jе подигнута оптужница, налази у Хрватскоj.

Он jе истакао да се у процесу за ратне злочине над Србима, коjи се на Суду БиХ води против Индире Врбањац, врши притисак на свjедоке. „Имамо и сазнања да свjедоке покушаваjу поткупити, знаjући каква jе финансиjска ситуациjа“, поjашњава Михаjлов.

Он jе указао на велики проблем с коjим се сусрећу бивши логораши jер њихов статус ниjе законски регулисан.

„Једним диjелом логораши су `уграђени` у Закон о цивилним жртвама рата, али нема закона о логорашима. То jе доста утицало да су се поjедини логораши разочарали и неће да учествуjу у доказивању злочина“, навео jе Михаjлов.

Као jош jедан проблем наводи чињеницу да бивши логораши умиру, а претходно jе њихове изjаве суд прихватио и овjерио.

Бивши припадници 102. бригаде Хрватског виjећа одбране /ХВО/ Оџак Мариjан Брњић, Паво и Илиjа Главаш и Мартин Барукчић ухапшени су приjе три дана у Оџаку због ратног злочина над српским цивилима.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: